מיומנו השבועי של ראש המועצה
25/06/2023, ו' בתמוז תשפ״ג
תושבים יקרים,
בחמש השנים האחרונות פרסמתי מדי שבוע את עיקרי הפעילות, התוכניות והמהלכים השונים שקודמו במועצה.
לאור הבחירות הקרבות לרשויות המקומיות, ומתוך כוונה לשמור על הליך תקין, "היומן השבועי" יפורסם, החל משבוע הבא, בפורמט שונה, ויופץ בדרך שונה, שאו ברכה!
דני
18/06/2023, כ"ט בסיון תשפ״ג
כשהכרתי את יודפת הרגשתי שאדמת הגליל קוראת לי. רציתי לחיות בטבע ולהסתפק במועט. רציתי לחיות בקהילה שסדרי העדיפויות שלה אינם חומריים ובורגנים. הזדהיתי עם תורתו של דר׳ יוסף שכטר שבעיניי הדגישה את הצד הרוחני העמוק של היהדות. התרשמתי מהחיים המשולבים והמשותפים עם הבדואים ועם כאוכב. רציתי לעבוד בגידול בעלי חיים במרעה ובטבע. רציתי לעבוד. רציתי להגשים חלום. עברו הרבה שנים והרבה דברים השתנו. בתוכי, ביודפת, בגליל, בישראל ובעולם. אבל אני עדיין מאמין שהאדמה קוראת לי. אני עדיין רוצה לעבוד. אני עדיין רוצה להגשים חלום.אני מקיים דיאלוג עם האדמה. אני מנסה לצמצם את ״עקבת הפחמן״ שלי. אני מנסה ללכת על אדמת הגליל בכבוד ולזכור שאני לא שואף לנכס לעצמי את האדמה, אלא את עצמי אליה. אני מנסה להקשיב לאדמה ולכל מי ומה שמתהלך עליה.
11/06/2023, כ"ב בסיון תשפ״ג
רוח משגב היא רוח של שיתוף פעולה, קיום משותף, קיימות, סובלנות, דמוקרטיה ופלורליזם.
אנחנו עוסקים בבניית יישובים כפריים קטנים וברי קיימא לקהילות שחולמות חלומות משותפים על שלום, אחריות חברתית, פיתוח כלכלי של הפריפריה וקהילתיות.
אנחנו פועלים במרחב שהוא מגוון חברתית ותרבותית מזה אלפי שנים.
אנחנו פועלים במרחב שסובל מתת-פיתוח של שירותי בריאות, השכלה גבוהה, תחבורה ותעסוקה.
לקריאה נוספת בעברית
لقراءة النص كاملا بالعربي לקריאת הטקסט המלא בערבית
04/06/2023, ט"ו בסיון תשפ״ג
עלינו לכותרות!
ראש הממשלה ושר הביטחון התערבו ומנעו ניסיון של מנכ"ל רשות מקרקעי ישראל (רמ״י), להעביר החלטה במועצת מקרקעי ישראל בישיבתה המתוכננת ליום 12/6, שתמשיך את מגמת עליית מחירי המגרשים לנקלטים חדשים ביישובי משגב.
בעקבות דיון בממשלה ביום א׳ 28/5 פניתי עם עמיתיי ראשי מועצות אזוריות במרכז הגליל, לראש הממשלה עם פירוט הצעדים הנדרשים:
(צילום המכתב המשותף-פתוח כתמונה גדולה)
לקריאה נוספת בעברית
لقراءة النص كاملا بالعربي לקריאת הטקסט המלא בערבית
21/05/2023, א' בסיון תשפ״ג
מה עניין ״קרן הארנונה״ למשגב? בכל העולם קיים ״שלטון מקומי״ במובן של חלוקה אדמיניסטרטיבית של מדינה למחוזות וערים. במדינות דמוקרטיות יש בחירות לגופים שמנהלים את הערים והמחוזות. בחלק גדול ממדינות העולם קיים שוני ברמת המיסוי, שיטת המיסוי ורמת השירותים בין ערים ומחוזות באותה מדינה, בהתאם למדיניות שונה שנקבעת ע״י נבחרי ציבור ומוסדות ציבור בכל עיר ומחוז.
14/05/2023, כ"ג באייר תשפ״ג
אני רוצה להביע את תמיכתי באחינו ואחיותינו שמותקפים ומאויימים ע׳י ירי מרצועת עזה. מועצה אזורית משגב, יישובי משגב ותושבי משגב רבים פנו למשפחות מהדרום בהצעות לסיוע ולאירוח. המועצה נערכת לכל מצב חירום, ורעננו את כל נוהלי החירום. אנחנו מגבים את צה׳ל ואת הממשלה ומקווים לסוף לטרור, להרס ולהרג.
״רוח משגב״ נבנתה במשך שנים. החיים בקהילות קטנות ומפוזרות בהרי הגליל הם תשתית לקשר אינטימי ושיתוף פעולה בין שכנים, בין קהילות, בין דורות ובין עדות שונות.
לקריאה נוספת בעברית
لقراءة النص كاملا بالعربي לקריאת הטקסט המלא בערבית
07/05/2023, ט"ז באייר תשפ״ג
לקראת ל׳ג בעומר יצאה הודעה לכל היישובים לגבי איסור הדלקת מדורות. איפה אסור ואיפה מותר ולמה ? מי עומד מאחורי ההודעה?
הקדמה כללית:
אני בטוח שכל תושב במשגב מודע לסכנת שריפות היער שהולכת וגוברת מדי שנה. כל יישובי משגב מוקפים בשטחים פתוחים. כמעט כל השטחים הפתוחים הם יער, חורש ושטחים טבעיים. פחות מ-5% מהשטחים בהיקף ובצמידות ליישובי משגב הם שטחים חקלאיים. אנחנו חיים בתוך החורש.
לקריאה נוספת בעברית
لقراءة النص كاملا بالعربي לקריאת הטקסט המלא בערבית
30/04/2023, ט' באייר תשפ״ג
בנותינו ובנינו משרתות/ים! 1,370 בנות ובני משגב משרתים בצה״ל, נכון ליום העצמאות ה-75 של מדינת ישראל. עוד כ-500 משרתים בשירות הלאומי ובמסגרות ״שנת שירות״. מספר המשרתים בשירות ״קבע״ בכל שירותי הבטחון, שירותי הכיבוי וההצלה, ענפי הבטחון השונים, משרתי מילואים, מתנדבי המתמי׳ד, וכיתות הכוננות היישוביות נמנים באלפים. אם נוסיף את עובדי שירותי הבריאות, הרווחה והחינוך וכל שאר ענפי המשק והשירותים החיוניים, (משק לשעת חירום- מל׳ח), אנו נגיע לנציג אחד או שניים כמעט בכל בית במשגב.
לקריאה נוספת בעברית
لقراءة النص كاملا بالعربي לקריאת הטקסט המלא בערבית
23/04/2023, ב' באייר תשפ״ג
בשבת נפטר תושב משגב מהיישוב סלאמה בעת שרותו בצה״ל. סאמח סואעד, בן 36 ,היה גשש ולוחם, עמוד תווך במשפחה, בקהילה ובשבט הסואעד. בשם כל תושבי משגב אני מבקש לנחם את המשפחה. الله يرحمه.
אנו נשתדל לציין את יום הזכרון ויום העצמאות השבוע ״כמו לפני הקורונה״. אנו נשתדל כמיטב יכולתינו לכבד את הנופלים, לחבק את כל המשפחות השכולות, ולציין בצורה מאחדת וקהילתית את יום העצמאות ה-75 למדינתינו. מניין הנופלים בשירותי הבטחון ובפעולות האיבה שאנו מונים במשגב - 47 . השנה, שכלנו גם את בנינו אסיל פאעור סואעד מחוסנייה. الله يرحمه. יהי זכרם וזכר כל הנופלים ברוך.
לקריאה נוספת בעברית
لقراءة النص كاملا بالعربي לקריאת הטקסט המלא בערבית
16/04/2023, כ"ה בניסן תשפ״ג
חגגנו את חג האביב, חג הגאולה, חג החירות, התחלנו את ימי ספירת העומר. אנו נכנסים לתקופת החגים הלאומיים - יום השואה והגבורה, יום הזכרון ויום העצמאות.פעם נשאל דוד בן גוריון ע׳י מזכיר המדינה (״שר החוץ״) של ארה׳ב - ״האם ….אחרי 2,000 שנות גלות, יהודי כל התפוצות עדיין עם אחד?״ מסופר שבתשובה הציע בן גוריון לשאול ילדים אמריקאים את פרטי המסע של המתיישבים הראשונים שאירע 300 שנה קודם לכן - שם הקברניט, משך זמן המסע, מה אכלו בזמן המסע וכו׳. לשם השוואה הוא הציע לשאול ילדים יהודים מכל התפוצות את אותן השאלות לגבי ״יציאת מצרים״ שאירעה 3,000 שנה קודם. הנקודה ברורה. זו עוצמתה של מסורת וגם של ״נארטיב״.
02/04/2023, י"א בניסן תשפ״ג
השבוע היה שבוע לא פשוט למדינת ישראל. אני מאמין במדינת ישראל. אני מאמין שיש לכל תושבי המדינה אינטרס מובהק ביציבותה ובבטחונה. גם תומכי הקואליציה וגם תומכי האופוזיציה. גם יהודים וגם ערבים. חילונים, מסורתיים, דתיים, חרדים, מוסלמים, דרוזים, נוצרים - כולם. יש דעות שונות וסותרות, סדרי עדיפויות ואינטרסים שונים. אף ציבור במדינה לא מבקש להחליש או לפגוע במדינת ישראל. כולם מאמינים שדרכם תביא לחיזוק המדינה. כולם!...
לקריאה נוספת בעברית
لقراءة النص كاملا بالعربي לקריאת הטקסט המלא בערבית
26/03/2023, ד' בניסן תשפ״ג
ארבע ועדות ציבוריות גיבשו תכניות אסטראטגיות. כל אחת מהן היתה מורכבת מחברי מליאה, נציגי ציבור ומנהלים מהמועצה, מהיישובים ומתאגידי המועצה:
- חינוך בלב הקהילה.
- קשר מועצה יישובים תושבים.
- רב דוריות.
- פיתוח עסקי.
הועדות מגוונות וכוללות נציגים מכל פסיפס הקהילות במשגב.
בשבוע שעבר הקדשנו יומיים לסיכום ביניים של ביצוע התכנית.
לקריאה נוספת בעברית
لقراءة النص كاملا بالعربي לקריאת הטקסט המלא בערבית
19/03/2023, כ"ו באדר תשפ״ג
מועצה אזורית משגב עוסקת בכמה ״משימות״ שחשיבותן חורגת מגבולות המועצה:
- הסדרה ביסוס ופיתוח יישובים בדואים וקידום הדור הצעיר, הנשים וכלל הפוטנציאל בחברה הבדואית.
- שיתוף פעולה אזורי עם עיריית כרמיאל ועם יות מ-30 רשויות ערביות שבהן יותר מ-400 אלף תושבים.
- הסרת חסמים להרחבת ההתיישבות היהודית ב״לב הגליל״, קליטת דור המשך והתאמת שירותים לאוכלוסיה מתבגרת.
- פיתוח עסקי ותעסוקתי לטובת כל האיזור.
- שמירה על יותר מ-100 אלף דונם חורש טבעי, יער נטוע, שטחים פתוחים מוגנים מפיתוח, אתרי מורשת ועתיקות, ושטחים ציבוריים לנופש פנאי וספורט.
לקריאה נוספת בעברית
لقراءة النص كاملا بالعربي לקריאת הטקסט המלא בערבית
12/03/2023, י"ט באדר תשפ״ג
נסעתי לירושלים לבית הנשיא והשתתפתי בישיבה משותפת עם 100 ראשי רשויות לקידום ״מתווה הנשיא״ ולדרוש הידברות בין הקואליציה והאופוזיציה בכנסת, הידברות בין הרשויות, הידברות, הידברות, הידברות.
נכון, הידברות כוללת בהכרח עצירה. נכון, הידברות גם כוללת נכונות לפשרה.
ערכי מגילת העצמאות. דמוקרטיה. זכויות מיעוטים והגנה עליהם. קידום פשרה וקבלת רפורמה משפטית בפשרה. הכל תלוי בהידברות....
לקריאה נוספת בעברית
لقراءة النص كاملا بالعربي לקריאת הטקסט המלא בערבית
05/03/2023, י"ב באדר תשפ״ג
אנחנו נמצאים בתקופה מורכבת ומאתגרת. אני מקווה שתהיה הידברות, פתיחות ופשרה. אני לא בטוח שלשם האירועים מובילים. עסקתי השבוע בסוגיות של השלטון המקומי במרחב הכפרי ובסוגיות תקציב, בזמן שאחיי ורעיי ״עולים על הבריקדות״. אני מסתכל על אירועי השבוע במבט של ניסיון חיי ונסיבות חיי, וגם כנציגם של תושבי משגב.
לקריאה נוספת בעברית
لقراءة النص كاملا بالعربي לקריאת הטקסט המלא בערבית
26/02/2023, ה' באדר תשפ״ג
השבוע הצטרפנו לשביתה של השלטון המקומי. מ.א. משגב תומכת בשביתה ומשתתפת בה 100%.
מה הן דרישות השלטון המקומי? (בקיצור נמרץ):
- שיפור שכר הסייעות.
- תקצוב בינוי מוסדות חינוך.
- שיפור שכר מורי העל יסודי.
- תוספת לתקצוב הסעות.
- ייעוד כספי ארנונה לשרותים מקומיים, והגדלת ההנחות על קרקע למגורים (קריטי למשגב).
- מימוש החלטות ממשלה שהתקבלו בעבר ושמיועדות לתקצוב שירותים מוניציפליים, ביטחון מוניציפאלי, שירותי איכו"ס וסגירת פערים של החברה הערבית.
במכתב שנשלח לקראת השביתה ע"י נציגי יותר מ-500 רשויות מצויין בפירוש שהמדינה ״מספסרת בקרקעות״, פוגעת בפריפריה ומונעת אספקת שירותים מוניציפאליים בסיסיים....
לקריאה נוספת בעברית
لقراءة النص كاملا بالعربي לקריאת הטקסט המלא בערבית
17/02/2023, כ"ו שבט תשפ״ג
אסיל פאעור עטייה סואעד ז"ל, בן השבט הבדואי ערב א-סואעד ותושב היישוב חוסנייה במשגב, הובא למנוחות ביום שלישי. אסיל נפל בקרב נגד הטרור המטורף וצמא הדם, בעת מילוי תפקידו כשוטר/לוחם משמר הגבול. אסיל הוא החלל ה 17- לשבט, והחלל ה 46- ליישובי מועצה אזורית משגב. الله يرحمه.
לקריאה נוספת בעברית
لقراءة النص كاملا بالعربي לקריאת הטקסט המלא בערבית
05/02/2023, י"ד שבט תשפ״ג
נוכח אירועי השבועות האחרונים אני שותף לשיח בין ראשי מועצות אזוריות וראשי רשויות בשלטון המקומי באשר לנקיטת עמדה.
אני בעד רפורמה במערכת המשפט, אני בעד אחדות, הידברות ופשרה.
אני נגד חקיקה פרסונלית, אני בעיקר בעד הקשבה והתעמקות ונגד התלהמות ו"שנאת חינם"....
קריאה נוספת בעברית
لقراءة النص كاملا بالعربي לקריאת הטקסט המלא בערבית
05/02/2023, י"ד שבט תשפ״ג
כלכלת ישראל התפתחה ואנו מצויים בין המדינות המפותחות והמתקדמות. בהרבה מדינות מתקדמות קיימים פערים גדולים בין רמת החיים וההזדמנויות לשילוב בכלכלה בערים המרכזיות, לעומת הכפרים והפריפריה הגיאוגרפית. ברוב המדינות המפותחות סדרי העדיפויות של המדינה מותאמים לכך. מעבירים כספים מהעיר לכפר, מהמרכז לפריפריה. מעודדים ומתמרצים השקעה באזורים פחות מפותחים. עידוד חקלאות ותיירות במרחב הכפרי מקבל עדיפות גבוהה באירופה ובצפון אמריקה. מתוקצבים ומוסדרים גם תמריצים משמעותיים לפיתוח תעשיה ומרכזי שירותים ולוגיסטיקה, באזורים שבהם יש צרכי פיתוח או תת-פיתוח.
29/01/2023, ז' שבט תשפ״ג
אנו נערכים להסלמה ומקווים לרגיעה. אנחנו עוסקים בבנייה ולא בהרס. אני כותב על משגב ואני מסתכל מסביב. על ג׳נין ועל ירושלים, על סוריה, לבנון ורצועת עזה. כולנו מסתכלים ומקווים לטוב.
ערכי משגב - שונות, שיתוף פעולה וסגירת פערים, הם ערכים שמאירים את דרכי. אני מאמין ששיבת העם היהודי לציון היא ראויה ונכונה. אני מאמין שאזרחי ישראל הערבים חייבים לזכות בשוויון מלא, ייצוג הולם, וקשב ורגישות במתן מענה למצוקותיהם. אני בעד פשרה, אני נגד התנשאות, אני בעד שלום. לכל אדם ולכל קהילה עומדת זכות טבעית להגנה עצמית, אלא שזכות זו תלויה במיצוי סבלנות, סובלנות והשתדלות לדיאלוג ״בדרכי נועם״. אני באופן אישי מחוייב לייצג ולקדם את תושבי משגב ויישובי משגב , ללא תלות באג׳נדה ו/או הזדהות פוליטית - ערבים ויהודים כאחד!
22/01/2023, כ"ט טבת תשפ״ג
חלק משירותי המועצה ניתנים לתושבים באמצעות תאגידים. יש תאגידים עירוניים בכל המועצות האזוריות. למ.א. משגב יש חברה עירונית שמטפלת ברשת הביוב במועצה ומטפלת בכ-90% מרשת המים. מערכת הביוב במשגב כוללת מעל 300 ק"מ צנורות הובלה שעוברות בשטחים מאתגרים ורגישים, ויותר מ-200 ק"מ קווי איסוף בתוך היישובים. גם רשת המים שמתחזקת החברה היא יותר מ-100 ק"מ ומאתגרת. החברה מייצגת אותנו בארבעה תאגידים בינעירוניים שמפעילים מתקנים לטיפול בשפכים. תושב בחרשים (לדוגמה), בד"כ לא מקדיש מחשבה למים שמגיעים לברז שלו או למים שנכנסים לביוב בביתו.
15/01/2023, כ"ב טבת תשפ״ג
במדינת ישראל יש חינוך פורמאלי חובה מגיל 3- 18 (עד 21 בחינוך המיוחד). ברחבי משגב פועלים :
- 6 בתי ספר תיכוניים וחטיבות ביניים, מתוכם 2 לחינוך מיוחד (חנ״מ). מבתי הספר התיכוניים 1 ממלכתי ערבי, 2 ממלכתי, 2 חנ״מ, ו-1 ״ייחודי״(אנתרופוסופי)
- 10 בתי ספר יסודיים, מתוכם 2 ממלכתי ערבי, 4 ממלכתי, 1 ממלכתי-דתי(ממ״ד), ו-3 ייחודיים (1 אנתרופוסופי, 1 דו-לשוני, 1 תבנית החינוך המוזהב)
- 68 גני ילדים (3-6), מתוכם 3 חנ״מ
- 27 פעוטונים ו-13 משפחתונים (0-3).
- מפוזרים בבתי הספר 14 כיתות חינוך מיוחד (חנ״מ) משולבות.
08/01/2023, ט"ו טבת תשפ״ג
כל התאגידים, המחלקות והאגפים של המועצה עובדים לפי תכנית עבודה סדורה עם יעדים ספציפיים כמותיים ואיכותיים. כל שנה התכנית מוצעת ע׳י מנהל האגף/ מחלקה או התאגיד, ולאחר אישור סופי של תקציב המועצה, ביצוע התכנית נבחן על פי שתי אמות מידה:
- עמידה מדוקדקת בשירותים שכלולים ב״סל השירותים״ של המועצה, תוך הקפדה על רמת השירות וניסיון מתמיד לשפר ולייעל את אותו שירות
- עמידה בתכנית האסטראטגית הרב שנתית שגובשה בשיתוף הציבור הרחב ואומצה ע׳י מליאת המועצה לפני 3.5 שנים.
אחרי שהתכנית המפורטת של אותו מנהל מאושרת, הוא מציג לממונים עליו כל רבעון את הביצוע ואת ההתקדמות בהשוואה לתכנית השנתית ובהשוואה לתכנית הרב -שנתית.
01/01/2023, ח' טבת תשפ״ג
הגזענות היא מחלה. כמו כל סוגי השנאה, היא מרעילה את מי שהיא נאחזת בנפשו. משהו עמוק בנפש האדם נאחז בהגדרה כזו או אחרת של ה״אחר״ ומאפשר לשנאה להשתלט על הרגש כלפיו. חלק מאנושיותנו ומטעם קיומנו הוא להיאבק בתוך עצמנו בנטייה כזאת ולהתעלות מעליה.
עמי, העם היהודי, סבל מגזענות קיצונית וארסית במשך דורות, במזרח התיכון, באירופה ובכל קצוות תבל. ספרי הקודש שלנו מלאים בהוראות, אזהרות והנחיות נגד גזענות. אני מחוייב למאבק נגד גזענות בכל רמ׳ח אבריי.
דרכנו במשגב היא דרך של ״אפס סבלנות״ לגזענות, אפלייה והדרה. דרכנו היא דרך של ערכים ושל הושטת יד לפשרה ולשיתוף פעולה. אנחנו עוסקים בקליטה ולא בהדרה. אנחנו עוסקים בבנייה ולא בהרס. אנחנו עוסקים באהבה ולא בשנאה. כבני אדם, אנו מחוייבים לפעול בסובלנות ולהכיל מצבים מאתגרים תוך שמירה על אנושיות והימנעות מתוקפנות, ומכל סוג של התנשאות.
25/12/2022, א' טבת תשפ״ג
מועצה אזורית משגב היא מועצה שאין בה זהות מפלגתית. מעולם לא היה ראש מועצה שנבחר מטעם מפלגה. מעולם לא היתה סיעה מפלגתית במליאת המועצה... המועצה היא הטרוגנית בכל חתך ובכל קנה מידה. יחס היהודים לערבים הוא כמו עכו, לוד ורמלה. גם היישובים היהודיים וגם היישובים הערביים שונים מאוד אחד מהשני. בשונה מרשויות מעורבות אחרות ובשונה מרוב המועצות האזוריות, משגב נמצאת במרחב שרוב תושביו גרים בערים ערביות ומועצות מקומיות ערביות גדולות...
לפני ארבע שנים השתתפתי בהקמת פורום להתיישבות ב״לב הגליל״. לפורום שותפים ראשי מועצות אזוריות, והפורום בקשר ובתיאום עם ראשי עיריות ומועצות מקומיות רלבנטיות...
עתיד יישובי משגב תלוי במדיניות הממשלה ובשינוי מגמה של חסימה, מגבלות, חנק, הזנחה ועליית מחירים ביישובים כפריים בכלל, וביישובים קהילתיים בפרט. במסגרת ״עליית מדרגה״ במאבק לטובת ההתיישבות בנגב ובגליל, ביקרו במשגב הנהלת מרכז המועצות האזוריות וראשי התנועות המיישבות.
קישורים להתייחסויות ולתגובות:
לקריאה נוספת בעברית
لقراءة النص كاملا بالعربي לקריאת הטקסט המלא בערבית
18/12/2022, כ'ד כסלו תשפ״ג
בשנים האחרונות פתחנו את מוקד המועצה לציבור ושינינו את אופן תפקוד המוקד, כך שיתן שירות יותר טוב ויותר נוח לתושבים. זה היה חלק מההמלצות שגובשו מתהליך אסטראטגי שעברנו בשיתוף מאות תושבים, נציגי ציבור ונבחרי ציבור, עובדים ומנהלים במועצה, במערכת החינוך ובתי הספר, במרכז הקהילתי, במרחבים ובכל תאגידי המועצה...
במלאת שלושים לפטירת חברי ואחד מ״עמודי התווך״ של קהילת מצפה אבי"ב וקהילת משגב - משה קדרוני ז״ל, אני רוצה לומר שקהילת משגב התברכה באנשים כמו משה, ושאנו צריכים לעבוד קשה כדי להיות ראויים למורשתו. יהי זכרו ברוך...
לקריאה נוספת בעברית
لقراءة النص كاملا بالعربي לקריאת הטקסט המלא בערבית
11/12/2022, י'ז כסלו תשפ״ג
בתחילת דבריי לפני שבוע, כתבתי שכינסתי ישיבה משותפת של נבחרי ציבור ונציגי ציבור יחד עם מנהלים במערכת החינוך במועצה, ״והוחלט להצטרף לראשי הרשויות הרבים שהביעו התנגדות לכוונה לערוך שינויים בתיקצוב תכניות לימודים ע"פ אג׳נדה של תנועת נועם״.
לאור שיחות שלי עם אנשים נוספים השבוע, במערכת החינוך ובקהילה, אני עדיין בדעה שההחלטה היא נכונה, אבל אני אקשיב גם למה שיש לתנועת נועם לומר. החיים בעולם ובאיזור משתנים במהירות. אחד השינויים המאתגרים ביותר הוא הכרסום בקשב שלנו ובסבלנות שלנו. אנחנו מתרגלים לגירויים רבים ומהירים ולסיפוק גחמותנו באופן מיידי. אנו מתרגלים לשפע ולבזבוז. אנו נגררים לפוליטיקה של זהויות, פיצול וחוסר הקשבה. גם העולם הפוליטי זקוק ליותר עומק והקשבה...
לקריאה נוספת בעברית
لقراءة النص كاملا بالعربي לקריאת הטקסט המלא בערבית
04/12/2022, י' כסלו תשפ״ג היום, יום א׳, זימנתי ישיבה עם יו"ר וועדת חינוך, מנהלת אגף חינוך, סגן ראש המועצה, מנכ"לית המועצה ומנהלת פורום חינוך ורווחה, ומנהלת המרכז הקהילתי. הוחלט להצטרף לראשי הרשויות הרבים שהביעו התנגדות לכוונה לערוך שינויים בתקצוב תכניות לימודים ע"פ אג׳נדה של תנועת ״נועם״. אני מודה לכל מי שפנה אליי במהלך סוף השבוע וגאה בעמדת נבחרי הציבור והמנהלים הבכירים במועצה. אני גם גאה שהחלטות במשגב מתקבלות בצורה שקולה ומסודרת, בקונצנזוס, ובשיתוף וע"פ הערכים שלנו ו״רוח משגב״. רצ"ב קישור להחלטה >> https://www.misgav.org.il/news/225/ לקריאה נוספת בעברית |
|
27/11/2022, ג' כסלו תשפ״ג
לפני שלוש שנים הוזמנתי ע"י ראשי עיריות סח׳נין ועראבה וראשי מועצות דיר חנא וכאוכב להפגנה נגד האלימות בחברה הערבית. כמובן שנעניתי והשתתפתי יחד עם סגן ראש המועצה, אחמד סואעד, בהפגנה תחת הכותרת ״די לאלימות בחברה הערבית״. אנחנו חיים בתוך החברה הערבית. כל חלקי חיינו משולבים עם החברה הערבית. הכלכלה, החינוך וההשכלה הגבוהה, הבריאות, התחבורה, איכות הסביבה, בכל מעגלי חיינו אנו מושפעים ממה שקורה בחברה הערבית לטוב ולרע. לקריאה נוספת בעברית |
|
20/11/2022, כ"ו חשוון תשפ״ג
... בכל העולם הסעת תלמידים לבתי הספר במרחב הכפרי מאתגרת ויקרה. בישראל כ 90%- מהאוכלוסיה וכ 95%- מהילדים בחינוך חובה, אינם זכאים להסעה ומגיעים למוסדות החינוך ברגל, בתחבורה ציבורית או בהסעות פרטיות שממומנות ע״י ההורים. גם במשגב כמעט כל ילדי הגיל הרך וכ 20%- מתלמידי בתי הספר היסודיים וכ 30%- מתלמידי בתי הספר התיכוניים מגיעים לבתי הספר בסידורים פרטיים שממומנים ע״י הוריהם. האוכלוסיה הנפגעת מתיקצוב החסר של משרד החינוך להסעות היא רק תושבי המועצות האזוריות....
השנה חווינו אתגר שלא חווינו מאז הקמת המועצה. חברת הסעות ״שגב״ הוותיקה הפסיקה לפעול ובמקומה נכנסו חברות אחרות בעלות מוניטין והסמכה שלא פעלו בעבר במשגב. כבר מהיום הראשון של הלימודים התחילו תקלות. התקלות היו בעיקר איחורים. היו גם תופעות של סטייה ממסלול, אוטובוסים מלוכלכים, התנהגות לא הולמת של נהגים, ואפילו מקרים מעטים של מחסור בציוד בטיחות חיוני. כמובן שכל המקרים נבדקו ע״י קצין הבטיחות ומנהל מחלקת תחבורה וכל הסנקציות האפשריות ע״פ החוזה הרלבנטי הופעלו במלוא חומרתם. אוטובוסים הושבתו, נהגים הורחקו והוטלו קנסות. השבוע גם הופעלה סנקציה שכמעט ולא הופעלה במשגב עד היום, נשלל קו מקבלן זוכה. המועצה מקבלת כמובן, את מלוא האחריות לכל תקלה ופועלת באופן מיידי לתיקון ולהפעלת סנקציה ע״פ הדין. אני מבקש מכל מי ששומע על תקלה או שירות לא טוב בהסעה של משגב, לדווח מיד למוקד המועצה. כל דווח מטופל....
לאחרונה, אחרי פעילות ממושכת של המועצה מול משרד התחבורה, נערכו שינויים בלוחות הזמנים כדי להיטיב את השירות וכדי להתאים שעות קווי האוטובוסים ללוחות הזמנים של רכבת ישראל...
13/11/2022, י"ט חשוון תשפ״ג
איך תשפיע הממשלה החדשה על משגב? החסמים בפני הרחבה ופיתוח של יישובי משגב הם מדיניות תכנון מגבילה ומדיניות קרקעית שלא מעודדת התיישבות בכלל, והקצאת קרקע בהנחה לבני מקום...
חלק מהטענות כלפי ״יישוב קהילתי״ בשיח הישראלי הן טענות תכנוניות נגד ״פרבור״ ו״הפרה״ של שטחים פתוחים. חלק מהטענות כלפי הסדרת ההתיישבות הבדואית הן טענות דומות...
קהילותנו במשגב הן אבן היסוד של הטמעת עקרונות ״יישוב לדורות״. החזון - יישוב רב דורי בר קיימא שמאפשר לתושביו לממש בחייהם את ערכיהם וערכי משגב - שונות, שיתוף פעולה וסגירת פערים. החזון - להיות חלק מכריע בחיבור, קידום ובינוי הפריפריה בישראל...
06/11/2022, י"ב חשוון תשפ״ג
יותר מ-14,700 בעלי זכות בחירה תושבי משגב הצביעו השבוע לכנסת. מכיוון שהתוצאות מפורסמות ״לפי יישוב״, אפשר בקלות לראות עבור מי הצביעו תושבי משגב. יותר מ 80% מתושבי משגב הצביעו עבור מפלגות חברות בקואליציה הנוכחית שכנראה לא תהיינה בקואליציה הבאה. יותר מ-10% מהמצביעים במשגב הצביעו עבור מפלגות שלא עברו את אחוז החסימה. עבור רוב תושבי משגב תוצאות הבחירות הן כנראה ״הפסד״.
30/10/2022, ה' חשוון תשפ״ג
בגליל עוסקים יום יום בדו-קיום ובשילוב אוכלוסיות, דתות, עדות וקהילות.
השתתפתי השבוע בחנוכת מבני ציבור מרכזיים ל 2- מועצות אזוריות שכנות, מועצה מקומית דיר אלאסד ומועצה אזורית אלבטוף.... משגב היא גם מועצה בדווית. ה״מוטו״ של משגב הוא ״פסיפס של קהילות״ וזה יכול היה להיות המוטו של כל הגליל... האתגרים הם רבים... ההיסטוריה של הקמת היישובים היהודיים במשגב משולבת עם ההיסטוריה של הקמת היישובים הבדווים במשגב. משגב היא ״מועצה בדווית״ יחסית גדולה. תנופת הפיתוח וקידום הפרוייקטים ביישובים הבדווים במשגב בשנים האחרונות היא חסרת תקדים. הוסדרו ושווקו יותר מ 300- מגרשים, חלקם הגדול ליותר מיחידת דיור אחת. פותחו תשתיות ומבני ציבור בהיקף עצום. אין יישוב בדווי אחד במשגב שלא זכה לשדרוג כבישים, תאורת רחוב והסדרי תנועה, בניית מבני דת, מבני חינוך ומבנים קהילתיים נוספים, טיפוח שטחי ציבור, מגרשי ספורט ועוד. גם מערכות המים והביוב משתדרגות בכל היישובים.
ערכי משגב הם ״שונות, שיתוף פעולה וסגירת פערים.״ בקידום היישובים הבדווים במשגב אנו נותנים ביטוי לשלושתם...
23/10/2022, כח' תשרי תשפ״ג
בישראל 54 מועצות אזוריות, בהם 970 יישובים שגרים בהם סה׳כ כמיליון תושבים. כמות בעלי זכות הבחירה לכנסת מקרב תושבי המועצות האזוריות הוא ככמות בעלי זכות הבחירה בציבור החרדי. אלא מה? אנחנו לא מצביעים למפלגה סקטוריאלית. אנחנו מחולקים על כל הקשת הפוליטית. יש במועצות אזוריות 47 ״יישובי מיעוטים״, 115 יישובים ביהודה ושומרון, 451 מושבים, 265 קיבוצים, ו- 80 יישובים קהילתיים. תושבי המועצות האזוריות מחולקים קצת שונה מכלל אוכלוסיית המדינה - אחוז החרדים נמוך יותר ואחוז הדתיים-לאומיים גבוה יותר. אחוז התושבים הערביים במועצות האזוריות הוא כ-10%, לעומת 20% באוכלוסיה הכללית.
18/10/2022, כד' התשרי תשפ״ג
מי צריך להחליט על הגדלה של יישוב כפרי? מה קצב הגידול הרצוי ליישוב כפרי?
כל מי שעוסק בהתיישבות יודע את התשובות:
- תושבי היישוב עצמם.
- 8%-4% בשנה.
אלא מה?
יש אנשים בעלי סמכות בנצרת, בחיפה, בתל אביב ובירושלים שמחזיקים בדעה שונה לחלוטין.
- לדעתם התשובה לשאלה הראשונה היא ברורה - מי שצריך להחליט על הגדלה של יישוב כפרי זה מינהל התכנון.
- גם התשובה לשאלה השנייה ברורה - אין צורך בכלל בהגדלת יישובים כפריים יהודיים....
02/10/2022, ז' בתשרי תשפ״ג
בתי הספר התיכוניים עומר, אסיף וקציר שותפים בקמפוס אחד במשגב. 2,200 תלמידים לומדים בקמפוס. בתי הספר משרתים גם חלק מיישובי מועצה אזורית מרום הגליל. שלושת בתי הספר משוייכים למחוז ״חינוך התיישבותי״ במשרד החינוך, והשבוע זכינו לביקור של מנהלת המחוז וצוות הניהול והפיקוח של המחוז. 13 בתי הספר האחרים במשגב משוייכים למחוז צפון במשרד, שמנהליו ביקרו במשגב בתחילת החודש
18/09/2022, כ"ב באלול תשפ״ב
כל תושבי משגב זוכים לקחת חלק בבנייה של יישוב חדש. היישובים הבדווים החדשים מתמודדים עם שינויים מפליגים ומהירים באורחות חיים, בתרבות החומרית ובדפוסי פרנסה. גם היישובים היהודיים מתמודדים עם הניסיון לייצר ״כפר״ רב דורי בר קיימא מאפס במהלך שנות דור. המגמה העולמית היא הפוכה - עיור ונטישה של המרחב הכפרי. יישובי משגב אינם יישובים חקלאיים. הגליל כולו הפסיק מזמן להיות אזור חקלאי. מידת השילוב של אוכלוסיית הגליל בכלכלה הגלובאלית, היא זו שתקבע את רמת החיים ויכולת ההתפחתחות של האיזור. השכלה, חיבוריות ונגישות, הם אלו שפותחים או חוסמים את הדרך. יישובי משגב ותושבי משגב היהודים הגיעו ממקומות אחרים והשקיעו פה את מרצם וממונם. תושבי יישובי משגב הבדווים התמודדו עם אתגרי השילוב בכלכלה המודרנית, תוך היצמדות ליישוב ולקהילה שלהם. כולנו חלק ממרקם אזורי, מדינתי וגלובאלי.
11/09/2022, ט"ו באלול תשפ״ב
מדיניות משרד החינוך, כמו מדיניותם של משרדים ממשלתיים ורשויות ממשלתיות אחרות, כפופה לבקרת משרד האוצר וכמובן גם לתקציב -״חוק ההסדרים״. כשעולה במשרד החינוך סוגיה שיש לה ״השלכות רוחב״ הליך קבלת ההחלטה הוא מסורבל. אני מנסה לקדם מהלך של שינוי מדיניות בזכאות להסעות עם השלכות רוחב לכל המרחב הכפרי.
1,073 תלמידים במשגב לומדים במוסדות חינוך ״ייחודיים״ ולכן, ע"פ הנוהל הקיים היום, אינם זכאים למימון הסעה. אני מעריך שבכל המרחב הכפרי יש יותר מ-20,000 תלמידים כאלו. מדיניות משרד החינוך היא לאפשר חינוך פלוראליסטי ומבחר מסלולי חינוך מפוקחים, ממומנים ומוכרים.
04/09/2022, ח' באלול תשפ״ב
התחלנו את שנת הלימודים. יש לנו השנה במשגב 41 גנים ״תקניים״ בחברה היהודית ו-15 בחברה הערבית. ב-6 יישובים החליטו ההורים והיישוב ״לפצל״ גן ולשלם עבור גן נוסף מעבר לתקן. 5 גנים ביישובים היהודיים הם בזרם הממלכתי דתי, ואחד מוגדר ״מוכר שאינו רשמי״ - במעלה צביה. 3 מתוך סה"כ 65 הגנים הם לחינוך מיוחד. עברו השנה לפיקוח משרד החינוך 24 פעוטונים שמופעלים ע"י היישובים. המשפחתונים לידה עד 3 בפיקוח משרד הרווחה. אגף החינוך במשגב מטפל בכ-10,000 ילדים. כ- 6,900 תלמידים לומדים ב-10 בתי ספר יסודיים ו-6 בתי ספר תיכוניים במשגב. 1,500 ילדים לומדים בגנים של המועצה ועוד כ-1,000 בפעוטונים של היישובים. יותר מ-1,000 תלמידים מיישובי משגב לומדים במסגרות מחוץ למועצה, ויותר מ-400 תלמידים מיישובים מחוץ למועצה לומדים במסגרות במועצה.
28/08/2022, א' באלול תשפ״ב
ב- 10-20% ממשקי הבית ביישובים היהודיים במשגב יש עובד (או גמלאי) של תעשיית הבטחון. אחוזי עובדי ההייטק, התעשיה המתקדמת, אחוז היזמים והעצמאיים - כל אלו גבוהים בכל קנה מידה. ב- 15-20% ממשקי הבית הבדווים במשגב יש עובד (או גמלאי) של כוחות הבטחון. אלו נתונים חריגים ביחס לאזור, למועצות אזוריות, למרחב הכפרי ולחברה הערבית. תושבי משגב מוצאים דרכים יצירתיות להשתלב בכלכלה, בחברה ובמדינה. גם יישובי משגב היהודיים וגם יישובי משגב הבדווים הם ״סיפור הצלחה״.
21/08/2022, כ"ד באב תשפ״ב
... אני תומך ב״גמישות״ ותכנון לשנים רבות ביישובים ערביים וביישובים יהודיים. אני תומך בהתחשבות בצרכי התושבים ואני תומך במתן פתרון מעשי ובר השגה לכל הזוגות הצעירים, כדי שיוכלו להמשיך לבנות את הקהילה ולתרום לפיתוח האיזור ולחיים משותפים בגליל. אני מבקש להפסיק להפעיל ״מוסר כפול״ ) ,)double standard הנחיות תכנון שונות ליהודים ולערבים. פיתוח וקידום כרמיאל חשובים לסח'נין ופיתוח וקידום יישובי משגב היהודיים והערביים - שניהם חשובים גם לסח'נין! ...
14/08/2022, י"ז באב תשפ״ב
הצגתי תכנית ל״הסרת חסמים״ בפני משרד הפנים, משרדי החקלאות ופיתוח הכפר ופיתוח הפריפריה ומשרדי השיכון והאוצר. התכנית כוללת מרכיבים שונים ומצריכה החלטות ממשלה והחלטות מועצת מקרקעי ישראל לגבי מדיניות קרקעית ותכנונית...
הרבה מאוד יוזמות קריטיות לפיתוח אזורי בתחומי התחבורה, הבריאות, התעסוקה והשיכון לא הבשילו לכדי ביצוע במהלך כהונת הכנסת והממשלה הנוכחיים...
חלק מההתייעלות שבוצעה בשנים האחרונות במועצה, היתה צמצום משרות ניהוליות והטלת יותר משימות על פחות מנהלים. אחת הדוגמאות היא תחום הפיתוח הכלכלי והעסקי...
כאמור, נכון להיום, משגב היא המועצה האזורית המתקדמת ביותר בישראל בפריסת סיבים אופטיים לתקשורת מהירה, ואנו בקרוב נפרוץ את ה״חסם״ של פריסה ביישובים הבדווים. ב 26- יישובים יש שרות, מתוכם ב 11- יש שתי רשתות פיזיות מקבילות וב 15- נוספים קיימת תחרות בין ספקים על גבי אותה רשת...
ומה לגבי החסמים העיקריים לפיתוח משגב? תחולת פקודת האגודות השיתופיות - פטור ממכרז/ ועדות הקבלה האזוריות, תיקון ״לוח 2״ מגבלת הגודל של היישובים היהודיים, וביטול/ עיקור ההנחות על מגרשים ביישובים היהודיים - כל אלו עדיין לא שונו!...
07/08/2022, י' באב תשפ״ב
בימים אלו בנינו עוסקים במלחמה במי שמבקש לפגוע באזרחים תמימים וחפים מפשע, ואחינו ואחיותינו מותקפים בבתיהם בניסיון להרוג אזרחים ולהטיל אימה. מועצה אזורית משגב מבקשת להביע תמיכה בכוחות הבטחון ואהבה לכל תושבי ״עוטף עזה״ וכל מי שמותקף. החוסן של מדינתנו נובע בעיקר מתחושת הצדק בדרכנו, והאמונה שהצדק יגבר בטווח הארוך על העוולה. יש הבדל בין מי שרוצה לבנות לבין מי שרוצה להרוס. בין מי שמנסה להרוג ולהטיל אימה, לבין מי שמנסה לחיות בשלום ולפתח שיתוף פעולה וצמיחה משותפת. בהתמודדות מול ארגוני הטרור של איראן כולנו יודעים מיהו הצד שהצדק עמו. כפי שקראנו בשבת - ״ציון במשפט תפדה ושביה בצדקה״ (ישעיהו א כז). חזקו ואמצו, ונתפלל לשלום ולשקט במהרה.
31/07/2022, ג' באב תשפ״ב
יש כמעט מיליון תושבים שגרים בכ-1,000 יישובים בישראל במועצות אזוריות. במשגב יש 35 יישובים וכ-32,000 תושבים. מתוך 54 מועצות אזוריות יש רק 9 שיש בהם יותר תושבים ממשגב. ב-16 מועצות אזוריות יש פחות משליש ממספר התושבים ומספר היישובים שיש היום במשגב.
יש מועצות אזוריות שיש בהם רק קיבוצים, רק מושבים, רק יישובים בדווים, ויש מועצות מעורבות כמו משגב. כמחצית מסה"כ היישובים במועצות האזוריות הם מושבים, כרבע קיבוצים. והשאר יישובים קהילתיים ויישובי מיעוטים. כל המועצות האזוריות פועלות באופן ״דו-רובדי״, כך שהשירותים לקהילה מסופקים בשותפות בין המועצה לבין היישובים.
24/07/2022, כ"ה בתמוז תשפ״ב
רשות מקרקעי ישראל (רמ׳י) היא רשות ממשלתית שמנהלת 92% מהקרקע במדינה כולה. עד שנת 2013 היא נקראה ״מינהל מקרקעי ישראל״ (ממ׳י). הגוף הוקם לראשונה בשנת 1960 כדי לנהל את כל האדמות שבבעלות המדינה וקק׳ל. בישראל רק כ- 7% מהקרקע במדינה היא בבעלות פרטית. (בערך 1% מהקרקע היא בבעלות רשויות מקומיות). אחת ממטרות רמ׳י היא ״קידום התחרות בשוק המקרקעין ומניעת ריכוזיות בהחזקת מקרקעין״, מטרה מעניינת לאור הנתונים.
17/07/2022, י"ח בתמוז תשפ״ב
בכל צילום נוף בגליל מלפני 1970 בהשוואה לאותו מקום היום, בולטים שני סוגי שינוי. היקף הבינוי ותפרוסת הבינוי גדלו, ושטחי החורש והבתה ויערות נטע האדם התפתחו וגדלו. השינוי בחורש הטבעי וביערות נטע האדם הם מטעמים שונים. בשטחי החורש היתה ירידה של פעילות הכריתה. היקפי הרעייה פחתו. רעיית עיזים שחורות הצטמצמה מאוד. יערות נטע האדם התפתחו וגדלו. יערני קק׳ל עשו פעולות השבחה של יערות נטע האדם וגם של שטחי חורש טבעי. שטחים רבים הוגדרו כשמורות טבע ושטחים מוגנים מפיתוח. בשטחי החורש הטבעי שבמדרונות ההרים, החורש התפתח לגובה וגם ״לרוחב״. במקומות רבים התפתח סבך שקשה לחדור אותו. בנוסף לכל אלו אנו נמצאים בתהליך של התחממות גלובאלית והקצנת מזג האוויר. האוכלוסיה גדלה, כמויות הפסולת גדלו, והיקף השימוש בכלי רכב גדל מאוד. יש היום רק לילדים שלי שגרים ביודפת יותר כלי רכב מאשר היו בכל יודפת לפני 50 שנה. כך גם בכל משפחה בכאוכב אבו אלהיג׳א השכנה, וכן בכל שאר יישובי הגליל...
במסגרת קידום שיתופי הפעולה של משגב עם קק״ל זכינו השבוע בביקור יו״ר קק״ל, מנכ״ל קק״ל, חברי ההנהלה הראשית ואנשי המקצוע שמטפלים ב״יער שגב״. הצגנו בפני אורחינו את תכנית האב לפיתוח יער שגב, והובטח לנו שהתכנית תמומש החל משנת התקציב 2023. לצפיה בתוכנית האב לפיתוח יער שגב <<<
10/07/2022, י"א בתמוז תשפ״ב
קרן קיימת לישראל (קק"ל) הוא מוסד מרכזי בעיצוב עתיד משגב. הוא היה בעבר גם מוסד מרכזי בהקמת משגב. רוב שטח השיפוט של משגב הוא באחריות ובניהול קק"ל. יערות קק"ל - יער אחיהוד, יער שגב/ יובלים, ויער שכניה, הם יערות שניטעו ומתוחזקים ע׳י קק"ל. בנוסף ליערות ״נטע אדם״, גם עשרות אלפי דונמים חורש ובתה טבעיים במשגב מנוהלים ע"י קק"ל. בוצעו נטיעות מילוי של עצי חורש טבעי, וגם פעולות דילול וגיזום להשבחת חורש טבעי ע"י יערני קק"ל באלפי דונמים. כל השטחים של קק"ל, ביחד עם שטחי שמורות הטבע בתחום שיפוט משגב, מגיעים ליותר מ-100,000 דונם, כ-75% משטח השיפוט של משגב.
03/07/2022, ד' בתמוז תשפ״ב
הניסיון לקיים ממשלת שיתוף פעולה בין כל מפלגות הקשת הפוליטית, בין דתיים לחילוניים, בין יהודים לערבים, בין נציגי עולים ונציגי פריפריה לנציגי ״מדינת תל אביב״, היה ניסיון שחילץ את המדינה מ ״תיקו״ פוליטי ומשיתוק ממשלתי שהפך לאיום תפקודי. במהלך השנתיים שהממשלה עבדה ללא תקציב, הייתה פגיעה בתושבי משגב. רוב השירותים שמספקת מועצה אזורית משגב ממומנים ע"י תקציב המדינה. כל רשויות הגליל הן רשויות שתקציביהן תלויות ונסמכות על תקציב המדינה. אף אחת מרשויות הגליל, כולל משגב, היא לא ״רשות איתנה״ ע"פ הגדרות משרד הפנים. רק כ-1/3 מתקציב המועצה ממומן מארנונה שנגבה מתושבי משגב ומעסקים שפועלים במשגב.
26/06/2022, כ"ז בסיון תשפ״ב
שוב ״ממשלת מעבר״, שוב בחירות מיותרות, שוב חוסר יציבות ושוב אי וודאות. אני תמיד התחלתי את עבודתה של כל הנהלה - של יישוב או ארגון ציבורי או פרטי שעמדתי בראשו (והיו הרבה כאלה), ב״אוריינטציה״ ותיאום ציפיות. תמיד הצגתי את שני המבחנים העיקריים שבה נבחנת הנהגה:
1- לאחד ולא לפלג.
להתפשר ולהתחשב באינטרסים מנוגדים, מבלי לאבד מיקוד באחדות ובאינטרסים המשותפים.
2- לוותר על הטווח הקצר לטובת הטווח הארוך ולא ההיפך.
לכוון ״רחוק״ ולתעדף מטרה ארוכת טווח ואסטראטגית, על מטרה קצרת טווח ומיידית. לא ״לקנות שקט״. על אף אילוצים, מגבלות ופשרות - לפעול ע"פ הערכים, החזון והיעדים האסטראטגיים.
19/06/2022, כ' בסיון תשפ״ב
אתמול הלך לעולמו חברי הטוב, מנהל בית הספר התיכון מקיף סלאמה. זכיתי להכיר היטב את מחמוד סואעד אבו דיאב - איש חינוך בעל חזון ומעוף, איש רגיש בעל מנהיגות ומיקוד. בשנים האחרונות עבדנו בשיתוף ובאינטנסיביות לקידום בית הספר ודור העתיד של החברה הבדווית והערבית במשגב. נאמר הרבה ויאמר הרבה על מרכזיותו ותרומתו האישית
של מחמוד בהישגי בית הספר, התלמידים והבוגרים. חברי הלך לעולמו בטרם עת, בגיל 58, ומשאיר חלל עצום במשפחה, בקהילה ובבית הספר. אני והמועצה, וכל קהילות משגב עומדים בסולידריות, בתמיכה ובניחומים למשפחה, לקהילה ולבית הספר היקר. איש יקר ואהוב, איש ישר וטוב, איש חסד ואמת, الله يرحمه !
12/06/2022, י"ג בסיון תשפ״ב
אנחנו שייכים לאדמה. לא האדמה היא ששייכת לנו, אלא אנחנו לה. ליד הכפר בו נולד סבא שלי באוקראינה, נמצאים ביער שרידי קברים שחקוקות עליהם מילים בעברית. מי שיודע ערבית או ארמית יכול להבין חלק ממה שכתוב. מילים עם שורש בשלושת השפות, מילים מזרח תיכוניות/ שמיות - שלום, צדק, רחמים, ברכה... אני היום בעד האוקראינים למרות ההיסטוריה הקשה של היהודים בגלות אוקראינה.
אני בעד הזכות להגנה עצמית. גם של יהודים וגם של אחרים. אני גם בעד פשרה, דו-קיום ומתינות. אני נגד תוקפנות, אלימות, שנאה וגזענות. בכל מקום ובכל עת. בעבודה היום יומית שלי במשגב, אני פועל לשוויון וסגירת פערים לחברה הערבית. בהשכלה, בתשתיות, בתעסוקה ובתכנון. כל חברה מחוייבת לפעול לסגירת פערים. החברה הערבית בגליל היא חברה שאני חי את כל חיי בקרבה ובמשולב איתה....
אנו משתדלים לנהל את חיינו על האדמה בזמן שנקצב לנו באהבה ובכבוד לאדמה, ולכל מי ומה שמצוי עליה. אנו שואפים לבנות בתים לבנינו באדמת הגליל. אנו לוקחים סיכונים כלכליים ואישיים כי אנחנו מאמינים בעתיד וביכולתנו להתאים את עצמנו למציאות משתנה בגליל, בישראל, במזה״ת ובעולם.
המועצה הארצית לתכנון ובנייה הקימה בשעה טובה צוות לבחינת תוספת ״קיבולת״ ליישובים כפריים. שרת הפנים קראה לזה ״הספר הלבן״ בהשאלה ממדיניות הגבלת
עלייה וצמצום התיישבות בימי המנדט הבריטי.
אני מצרף קישור לדברים שאמרה שרת הפנים בכנסת בעניין הזה.
היא הזכירה גם את יישובי משגב ...
29/05/2022, כ"ח באייר תשפ״ב
סיום שנת הלימודים זו הזדמנות למבט על מערכת החינוך המדהימה של מועצה אזורית משגב. כמו המועצה - מערכת החינוך מגוונת מבוזרת ומפוזרת. כמו המועצה - עיקר כוחה וייחודה במרכיב האנושי. כמו המועצה - על אף השונות הרבה, המערכת כולה פועלית ע"פ ערכים ובאסטראטגיה אחודה וע"פ תכניות עבודה ומדדים שנקבעו מראש בשיתוף הציבור הרחב, וכל הגורמים המעורבים והשותפים.
ערכי היסוד של משגב הם - שונות, שיתוף פעולה וסגירת פערים. כל אחד מערכים אלו בא לידי ביטוי באסטראטגיה החינוכית.
הערכים היסודיים בקביעת הדגשים והאסטראטגיה החינוכית במשגב הם - ״נראות״ ו״חדשנות״.
ערך ה״נראות״ הוא מחוייבות ושאיפה מתמדת ״לראות כל ילד״. ערך זה עמד לנו במיוחד בתקופת הקורונה המאתגרת. ערך זה הוא שמנחה את החיבורים בין בתי הספר, המרכז הקהילתי, מערכות הנוער היישוביות והאשכוליות ותנועות הנוער.
22/05/2022, כ"א באייר תשפ״ב
השתתפתי השבוע במפגשים ממושכים עם שני גורמים שהשפעתם על משגב היא עצומה בטווח הבינוני והארוך, אבל הם לא ממש מוכרים לרוב התושבים.
הגורם הראשון - מינהל התכנון. מקודמות תכניות מתאר כוללניות, הליכי ותמ"ל (הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור), שינויים לתכניות מתאר ולתכניות מחוזיות וארציות, הליכי תכנון של תחבורה, שירותי בריאות, אזורי תעסוקה ועוד ב-30 יישובים שכנים. התכניות האלו נוגעות ומשפיעות על כל האזור, וגם על עתיד יישובי משגב.
הגורם השני - האגף לאיגוד שיתופי (משרד הכלכלה). בכל יישובי משגב היהודיים קיימות אגודות שיתופיות שמנהלות את התחומים הקהילתיים ביישובים.
שני הגופים המקצועיים החשובים האלו הם גופים שאני מכיר הכרה אינטימית ואישית יותר מ-30 שנה. הייתי חבר בול"ל (הועדה לבנייה למגורים) מטעם מליאת מועצה אזורית משגב וועדת המשנה לתכנון ובנייה של משגב, כבר בשנת 1995. עסקתי בהסדרים וגישורים באגודות שיתופיות והתמניתי לעשרות ועדים ממונים ולמאות בוררויות בפיקוח האגף לאיגוד שיתופי כבר משנת 1992 ועד שהתחלתי לשרת את תושבי משגב כראש המועצה ב-2018.
15/05/2022, י"ד באייר תשפ״ב
לפני שנתיים היינו בחוסר וודאות בהרבה תחומים. לא ידענו מה תהיה השפעת מגיפת הקורונה על כלכלת העולם וכלכלת ישראל. לא ידענו מה תהיה השפעת ה״תיקו״ הפוליטי ומערכות הבחירות החוזרות ונשנות. לא ידענו מה תהיה השפעת עבודת משרדי הממשלה ללא תקציב וללא תכניות. לא ידענו מה תהיה השפעת אובדן המסגרת הלימודית על ילדינו. במשגב נכנסנו לתקופת אי הוודאות הזו, בדיוק לאחר שגבשנו תכנית אסטרטגית רב שנתית שמבוססת על שיתוף רחב של ציבור וכוללת תמונת עתיד רצויה ואבני דרך תקופתיים.
08/05/2022, ז' באייר תשפ״ב
מתקפת הטרור באלעד הכריחה אותנו להתמקד באיומים, בנסיונות אויבנו לרצוח אותנו, בפצועים ובשכול. אנו עוברים מאבל יום הזכרון לשמחת יום העצמאות, לאבל על נפגעי טרור חפים מפשע ברגע. ראוי גם שנשים לב שעל אף הנסיונות הנלוזים להפוך את הרמדאן ועיד אלפיטר לימי מלחמת דת, התפרעות ואלימות, בסופו של דבר זה לא קרה באזורנו וגם לא בירושלים ולא בערים המעורבות. עסקנו השבוע באיומים בטחוניים מסוגים שונים. בכנס היערכות לעונת השריפות היתה השתתפות מרשימה. המועצה ממשיכה להוביל את כל המרחב הכפרי בישראל בהשקעה ובהיערכות בתחום הכיבוי, אבל המלאכה מרובה והזמן דוחק! תהליך הקמת כיתות כוננות יישוביות שמבוססות על תושבים בעלי רישיון נשק פרטי מתקדם. בנוסף, אנו ממשיכים לשאוף להקים כיתת כוננות כזו בכל יישובי משגב
01/05/2022, ל' בניסן תשפ״ב
ביום שישי התפרסמה כתבה במוסף ״ישראל השבוע״ של עיתון ״ישראל היום״, כתבה על מדיניות התכנון ומדיניות שיווק הקרקע בלב הגליל. כדרכם של כתבות, היא נוטה ל״סנסציוני״, אבל העובדות שמובאות הן נכונות לגמרי.
לקריאת הכתבה ב"ישראל היום"
איך קרה שמדיניות ממשלתית שמגדירה את הפריפריה והגליל כאזורי עדיפות לאומית ואת הורדת יוקר המחיה ובניית דיור בר השגה לזוגות צעירים כיעדים, גרמה לעליית מחירים כזו עצומה בעלות בית במשגב?
24/04/2022, כ"ג בניסן תשפ״ב
לפני קצת יותר משנה הגיעה לדיון בוועדת המשנה של מליאת המועצה לענייני תכנון ובנייה, תכנית לשינוי ייעוד מתחם מכון ״לשם״ ל״מחנה צבאי״. מדובר על מתחם בטחוני סגור שפועל מזה כ- 35 שנים. זו היתה הפעם הראשונה בכל השנים הללו שהוגשה תכנית לדיון או לעיון בשטח של כ-5,000 דונם בתחום התכנון של משגב. השטח גובל בעיר סח'נין ובתחומי היישובים רקפת ויודפת.
10/04/2022, ט' בניסן תשפ״ב
ב-35 יישובי מועצה אזורית משגב לא הופקעו קרקעות בבעלות פרטית לטובת הקמת בתים. ככלל, בשיח בחברה הערבית משתמשים במונח ״הפרשות״ ולא ״הפקעות״. כששטח עובר תכנון מחדש חלק מהקרקעות הפרטיות מופרש לצרכי ציבור - דרכים, שטחים פתוחים ומבני ציבור. מקור רישום הבעלות על קרקע הוא בתקופה העות׳מנית. רוב הקרקע חקלאית נרשם במעמד ״מירי״, דהיינו שטח מעובד. חלק מהבתים שנבנו ע׳י תושבינו הבדווים הוקמו לא על קרקע מעובדת שהם רכשו אלא בסמוך, באדמה בבעלות המדינה. כשמועצה אזורית משגב הסדירה יישוב בדווי, בעלי הזכות בקרקע קיבלו זכות לבינוי מגורים על חלק מהחלקה וחלק אחר ״הופרש״ לצרכי ציבור. בחלק מהמקרים חישוב הזכויות של עשרות שותפים בחלקה מסויימת הוא מורכב ותלוי בהליכים משפטיים, קנייניים ותכנוניים. מונחים כמו ״פירוק שיתוף״, ״טבלאות איזון״, ״פיצוי עבור מחוברים״, ״העתקה״ ועוד הם שעיכבו למשל את ביצוע בינוי היישוב ערב א-נעיים במשך שנים. בכל אופן, קרקעות בבעלות המדינה שהיו סמוכות למקום ה״פזורה״, נמסרו לבעלות בני המקום הבדווים, ורק להם, לצורך בניית בתי מגורים.
03/04/2022, ב' בניסן תשפ״ב
וועדת בטחון, אגף הבטחון, מתנדבי ונאמני צוותי הבטחון ביישובים עבדו השבוע במתכונת מתוגברת. ידידי אלון שוסטר - סגן שר הבטחון, התייחס לאירועי השבוע ואני (ברשותו) מצטט:
״כמאה וחמישים שנה מתרחשת תחייתו הלאומית של עם ישראל במולדתו, והרי היא מתקיימת כישות בת קיימא, ביטחונית וכלכלית... מאה וחמישים שנה תוקפים אותנו גלים של שנאה ותוקפנות; מאה וחמישים שנה אנחנו עומדים מולם איתן ..."
השבוע התכנס פורום ציבורי לקידום ״לב הגליל״. הפורום מובל ע״י החטיבה להתיישבות. הוחלט בחט״ל ״לאחוז את השור בקרניו״ ולשאול מה היא בעצם מטרת ההתיישבות... מנהלי החט״ל בחרו להזמין תקשורת לפרסם את החסמים להתיישבות בלב הגליל. אולי נראה בקרוב חשיפה של המצב לציבור הרחב...
27/03/2022, כ"ד באדר ב' תשפ״ב
ביישובים רבים במשגב יש אזכור לתורמים שסייעו בהקמת היישוב או בהקמת מבנים. ביישובים לוטם ושורשים, בפארק אוסטרליה ובמקומות נוספים במשגב, יש לוחות הוקרה לתורמים בקהילות יהודיות בחו׳ל שסייעו להתיישבות במשגב. בבניין המצפה ביודפת יש לוח אבן שמציין את ״מועדון חובבי הגולף בבריטניה״ שתרמו להקמת המבנה בשנות ה-50 של המאה הקודמת. בתמונות של הטכסים ביודפת משנות ה-60 , רואים הרבה בדווים מ״פזורת ד׳הרה״, מכובדים מכאוכב אבו אלהיג׳א ובעלי תפקידים ממשרדים ממשלתיים וכן מקק׳ל ומהחטיבה להתיישבות. בטכס העלייה לקרקע של היישוב שכניה בתחילת שנות ה-80 נכחתי מטעם יודפת יחד עם מכובדים מד׳הרה ומכאוכב. הגיע מנהל המחוז של משרד הפנים. הזמנים השתנו. התיישבות כפרית בגליל כבר לא נתפסת כ״משימה לאומית״. יישוב שמבוסס על יוממות ונסיעה בכלי רכב לצריכת שירותים, נתפס היום כ״פרבר״ שסותר את התכנון העירוני המודרני.
20/03/2022, י"ז באדר ב' תשפ״ב
המכניקה של קבלת החלטות קריטיות לפיתוח יישובי משגב, היא שונה ממה שמקובל לחשוב. הצעת ההחלטה שנוסחה לאישור מועצת מקרקעי ישראל השבוע היא דוגמה מעניינת. כפי שכתבתי בשבוע שעבר, למרות שהכוונה היתה ל״הטבה״, נוסחה על ידי רמ״י הצעה לא טובה ולא ישימה. היא הציעה הורדת מחירים קטנה, תמורת מנגנון העדפת שיווק מסיבי למשתכנים שדווקא אינם בני משגב, בני כרמיאל או בני הקריות...
ניסיתי שהפעם יקרה משהו אחר. בסופו של דבר, לבקשת נציגי קק״ל / ״הימנותא״ (6), נציגת משרד החקלאות ונציג משרד הפנים, (סה״כ 8 מתוך 14) - ההצעה הוסרה מסדר היום. אמנם אין שיפור במצב, אבל אילו ההצעה היתה עוברת, רוב הסיכוי שזו היתה ההטבה היחידה שהיתה מתקבלת.
כעת, אני מקווה שנצליח לגבש הצעה יותר קרובה לבקשתינו - הנחה נצברת (ללא ״תקרה״) של כ 70%- על דמי ההיוון לרמ״י וסבסוד 50% של עלויות פיתוח התשתיות הציבוריות....
13/03/2022, י' באדר ב' תשפ״ב
שר השיכון העלה 2 הצעות לנהלים זמניים (3 שנים) לקידום קליטת משפחות צעירות ביישובים כפריים. ההצעה הראשונה נוגעת ליישובים באזורי עדיפות בגליל ובנגב. ההצעה היא:
- להעלות את ״תקרת״ ערך הקרקע לצורך חישוב ההנחה על הקרקע (מ 450- 550 אלפי ₪)
- לדחות ולא להפעיל את מנגנון צמצום ההנחה ביישובים במדרג סוציו - אקונומי גבוה.
ההנחות הנוספות מותנות בשני תנאים נצברים:
- הרחבה תהיה לא פחות מ-60 בתים.
- הנקלטים לא יהיו בני המקום, ויהיו דווקא מיישובים במדרג 0-5.
לקריאה נוספת בעברית
لقراءة النص كاملا بالعربي לקריאת הטקסט המלא בערבית
06/03/2022, ג' באדר ב' תשפ״ב
מה היא ״שונות״? שונות כ״ערך״, היא שאיפה לכך שלא תהיה אחידות. המוטו של משגב הוא ״פסיפס של קהילות״. משגב היא כמובן מועצה ״מעורבת״ - יהודים וערבים. מבחינת אחוז היהודים והערבים אנחנו דומים לעכו, לוד ורמלה ושונים מהוד השרון, כוכב יאיר ומבשרת ציון. אבל אנחנו גם מועצה אזורית. אנחנו לא רק תושבי משגב, אלא גם תושבי יישוב מסויים. חלק מהייצוג שלנו, חלק מהשירותים הממלכתיים, המקומיים והקהילתיים, וחלק מהזהות שלנו היא יישובית. גם בתוך היישובים יש שכונות, קהילות, קבוצות ו״מגזרים״. בתוך היישובים אין אחידות, וחלק מהיישובים כוללים שכונה בדווית או שכונה, או קהילה עם מאפיינים ייחודיים. היישובים גם שונים מאוד אחד מהשני. יש לנו יישובים שהוקמו ע"י קהילות שונות עם אידאולוגיות שונות.
27/02/2022, כ"ו באדר א' תשפ״ב
ערכי משגב נבדקו בהליך ממושך של שיתוף ציבור, בדיקות עומק וקבוצות מיקוד. הערכים בתמצות הם: שונות, שיתוף פעולה, סגירת פערים.
מה היא ״שונות״? שונות כ״ערך״, היא שאיפה לכך שלא תהיה אחידות. המוטו של משגב הוא ״פסיפס של קהילות״. משגב היא כמובן מועצה ״מעורבת״ - יהודים וערבים. מבחינת אחוז היהודים והערבים אנחנו דומים לעכו, לוד ורמלה ושונים מהוד השרון, כוכב יאיר ומבשרת ציון. אבל אנחנו גם מועצה אזורית. אנחנו לא רק תושבי משגב, אלא גם תושבי יישוב מסויים. חלק מהייצוג שלנו, חלק מהשירותים הממלכתיים, המקומיים והקהילתיים, וחלק מהזהות שלנו היא יישובית. גם בתוך היישובים יש שכונות, קהילות, קבוצות ו״מגזרים״. בתוך היישובים אין אחידות, וחלק מהיישובים כוללים שכונה בדווית או שכונה, או קהילה עם מאפיינים ייחודיים. היישובים גם שונים מאוד אחד מהשני. יש לנו יישובים שהוקמו ע"י קהילות שונות עם אידאולוגיות שונות.
לקריאה נוספת בעברית
لقراءة النص كاملا بالعربي לקריאת הטקסט המלא בערבית
20/02/2022, י"ט באדר א' תשפ״ב
שונות, שיתוף פעולה, סגירת פערים - אלו הם ערכי משגב. אין תחום שבו אני לא חוזר לערכי יסוד אלו, כדי לבחון מה ראוי שתהיה מדיניות המועצה.
בשבועות הקרובים אני מבקש לבחון את משגב ע"פ סולם אחר, לא של ערכים אלא של יעדים.
Inclusion, Sustainability, Diversity, Equity
בעברית - קיימות, מגוון, הגינות, הכלה.
אתחיל בקיימות. מקובל להתייחס לקיימות כיעד עם היבט סביבתי, היבט כלכלי והיבט חברתי.
13/02/2022, י"ב באדר א' תשפ״ב
תנאי החיים משתנים במהירות, ולפעמים אנחנו לא שמים לב. אוכלוסיית משגב הכפילה את עצמה ב-20 שנה. ב-2002 היו פחות מ-16,000 תושבים יהודים ובדווים במשגב, והיום יותר מ-32,000.
בשנים אלו, הגידול היה בקצב דומה ביישובים היהודיים וביישובים הבדווים. גם בכרמיאל וגם בסח'נין.
בכל האזור קצב הגידול דומה כבר 20 שנה.
06/02/2022, ה' באדר א' תשפ״ב
כ-10% מהתקציב השנתי השוטף של מועצה אזורית משגב מיועד לשירותי רווחה. זה הנתח השני בגודלו בתקציב, אחרי הנתח המיועד לחינוך פורמאלי, שהוא כ-50%. בכסף מדובר ביותר מ-25 מיליון ₪ ב2021. תקציב הרווחה במשגב הוכפל ב-10 השנים האחרונות. ב-2011 התקציב היה פחות מ-12 מיליון ₪. אגף הרווחה עוסק בעיקר באספקת שירותים להם זכאים תושבי משגב ע׳פ חוק ורוב השירותים ממומנים ע׳י משרד הרווחה ב-75% -50%. ההשלמה -50- % 25 היא ממקורות עצמיים - מיסי ארנונה ומענק איזון של משרד הפנים.
30/01/2022, כח' בשבט תשפ״ב
לא רחוק מביתי ביודפת יש סככה שנקראת מפי אנשי יודפת ״סככת ה- BTR”. לפני 40 שנה ויותר היה רכב משוריין של צה"ל שחנה שם. היה גם מחסן נשק ביודפת ובו מקלעים וזווד ונשק נוסף לכיתת לוחמים ששירות המילואים שלהם היה הגנה על "נפת יודפת". אני לא יודע בדיוק מה היתה תפיסת ההפעלה ותפיסת הבטחון. בכל אופן, כבר לפני הרבה שנים הסככה הפכה לסככת כיבוי אש ורק השם נותר.
23/01/2022, כא' בשבט תשפ״ב
השבוע משגב הפכה אדומה בקורונה. התפרצות הקורונה ביישובי משגב עברה את כל גבולות הגלים הקודמים. הגענו השבוע לשיא - 1,693 מאומתים, רובם ילדים ובני נוער. כנראה שאצלנו, כמו בכל העולם בגל הנוכחי, יש אפילו יותר נשאים אסימפטומטיים...
אנו מאלתרים ועושים מאמצים לאפשר לכל תלמיד ותלמידה להגיע לבית הספר שלו. יש מאומתים ומבודדים רבים בצוותי ההוראה. יש מאומתים ומבודדים בכל אגפי המועצה, ובכל תאגידים העירוניים. כמעט כל פעילות המועצה עברה ל"זום". ובכל זאת, עובדי המועצה סיפקו את כל השירותים בכל התחומים, וגם טיפלו בארוע מזג אוויר קיצוני - שלג ביום חמישי בבוקר בחרשים ובהר חלוץ. צוותי האחזקה, הבטחון, התחבורה, והתברואה סיירו, היו בשטח וסייעו. גם השבוע צפוי מזג אוויר "קיצוני"....
16/01/2022, יד' בשבט תשפ״ב
גל הקורונה החמישי שטף השבוע את כל יישובי משגב. אנחנו נצמדים להנחיות ולהמלצות, למרות כל אי הוודאות. אנחנו מפעילים את מערכות החינוך כמיטב יכולתנו ושומרים על קשר עם כל ילד וילדה, נערה ונער. אנחנו ממשיכים להפעיל פעילויות לגיל השלישי במגבלות. כל מחלקות המועצה ממשיכות לספק את כל השירותים, ללא יוצא מן הכלל, למרות הקשיים. אנחנו ממשיכים לבצע עבודות בהקמת תשתיות ומבני ציבור, וממשיכים לעסוק בפיתוח עסקי. אני מאחל החלמה לכל 722 החולים והתמודדות מיטבית עם הבידוד לכל 640 המבודדים. יש במשגב 4 חולים מאושפזים. רפואה שלמה לכולם! אני וכל המועצה לשירות התושבים והיישובים תמיד!
09/01/2022, ז' בשבט תשפ״ב
בשלושה תחומים קיימים קשיים וחסמים להמשך פיתוח וצמיחת יישובי משגב היהודיים ויישובי משגב הבדווים.
1- תכנון סטאטוטורי
2- עלות מגרשים - קרקע ופיתוח
3- הליך הקצאת המגרשים
אתייחס לכל אחד מהם, חסם אחד לשבוע. חסם התכנון הסטאטוטורי היקשה במשך שנים על הסדרת היישובים הבדווים. היישוב ערב א-נעים למשל ״הוכר״ בהחלטת ממשלה עוד ב-1998, אבל הסדרה תכנונית נמשכה עד 2017, ולמעשה כבר היום קיים צורך דחוף בהמשך עדכון והרחבה של תכנית המתאר. במשך 20 שנה התושבים חיו במקום ללא תשתיות בסיסיות וללא יכולת להוציא היתרי בנייה. היישוב ראס אלעין מקדם מהלך תכנוני שמבוסס על הליך גישור בין התושבים, רשות הטבע והגנים (רט׳ג), משרד הפנים ומינהל התכנון. ההליך נמשך כבר 20 שנה. בסלאמה מתנהלים מהלכים תכנוניים להגדלת היישוב במאות יח׳ד. בחוסניה מתנהל תכנון מחדש של כל היישוב ותוספת שטח ויח׳ד משמעותיים.
02/01/2022, כט' בטבת תשפ״ב
הגל החמישי של הקורונה, סוגיית ההתחסנות ומנת הדחף, חיסון ילדים בכלל וחיסון ילדים בבתי הספר בפרט, וכמובן ואריאנט האומיקרון - כל אלו מחייבים אותנו להתלבט בסוגיות מורכבות וסבוכות.
אני קיבלתי חיסון נגד פוליו בבית הספר בילדותי בארה"ב. לא שאלו את הוריי ולא אותי. המחלה כנראה מוגרה הודות לחיסון. היא מחלה קשה והיא קיימת היום, כנראה, רק היכן שלא מתחסנים. התחסנתי שלוש פעמים בחיסון פייזר לקורונה. לעומת זאת, אני לא התחסנתי נגד שפעת ״רגילה״ השנה, ולא בעבר, למרות שהמלצת קופות החולים היא להתחסן. מדוע?
ההחלטות שלי, כמו כולנו, מושפעות מהלכי רוח ונורמות חברתיות.
אני מתרשם שהיחס שלנו לסוגיות בריאות בכלל ולסוגיית הקורונה בפרט, זקוק לבחינה יותר מעמיקה.
26/12/2021, כב' בטבת תשפ״ב
וועדת הקבלה האזורית שקיימת מאז 2011 עפ"י חקיקה, היא אלטרנטיבה לוועדת קבלה של תושבי היישוב, חברי האגודה. היא קיימת ביישובים קהילתיים קטנים וצעירים בגליל ובנגב. היא מאפשרת לרמ"י להקצות מגרשים בהרחבה של יישוב כזה. תפקיד הוועדה הוא בעיקר למנוע ספקולציה ורכישת מגרשים ע"י מי שאיננו מתכוון להתגורר בעצמו ביישוב מגורי קבע. למי שבאמת מתכוון לבנות בית, לגור בו ולהשתתף בתשלומים ובשיתופי הפעולה הרבים שנדרש להשתתף בהם. ההחלטות לגבי כל אלו מתקבלות עפ"י החלטות קהילתיות בקונצנזוס. כמובן שמתקבלות אך ורק כשהן חוקיות ו״חוקתיות״.
19/12/2021, טו' בטבת תשפ״ב
וועדת שרים לענייני חקיקה דנה השבוע בהצעת חוק לשינוי תיקון 8 לפקודת האגודות השיתופיות מ-2011. התיקון הנדון - הגדלת תחולת וועדות הקבלה האזוריות מיישובים בגודל עד 400 משפחות, ליישובים בגודל עד 600 משפחות. התיקון בזמנו נעשה, בין השאר, כדי להסדיר ב״חקיקה ראשית״ את האפשרות של רשות מקרקעי ישראל לשווק מגרשים למי שהופנה ע׳י אגודה שיתופית להתיישבות קהילתית. וועדת הקבלה האזורית היא וועדה עם נציגי רמ׳י, המועצה האזורית, היישוב ומשרדים ממשלתיים. על החלטת הוועדה אפשר לערער בהליך ערר מסודר ברמ׳י. ההליך בבקרה ובביקורת משרד המשפטים. במידה ולא מתקבל הערעור בועדת ערר, אפשר לעתור לבית משפט לעניינים מנהליים.
12/12/2021, ח' בטבת תשפ״ב
בשנים האחרונות היו מספר פעמים שינויים באופן הטיפול של המשטרה ביישובי משגב. היום, בנוסף ל-5 תחנות משטרה שמשרתות את יישובי משגב, יש גם אחראי מועצתי במג"ב, שוטר קהילתי שממוקם באגף בטחון במועצה, 5 מש"קי מג"ב לטובת משימות במרחב המועצה, ונאמני בטחון יישוביים בחלק מהיישובים.
יישובי משגב משוייכים ל-5 תחנות משטרה שונות. תפיסת הבטחון של המשטרה, סדרי העדיפויות והקצאת המשאבים, השתנו בשנים האחרונות וממשיכים להשתנות. כרגע הדגש העיקרי הוא על לחימה בפשע, באלימות ובנשק בחברה הערבית.
וועדת הביטחון של מליאת המועצה, מלווה ומגבשת את עבודת אגף הביטחון של המועצה. האגף אחראי גם על אבטחת מוסדות חינוך, מוקד הביטחון 24/7 וכל מצלמות הניטור ולחצני המצוקה, אבטחת אירועים במועצה, ציוד הכיבוי וההצלה במועצה וביישובים, ציוד רפואי במועצה וביישובים, מחסן החירום, וקשר עם כל גורמי הבטחון וההצלה.
05/12/2021, א' בטבת תשפ״ב
במשגב יש 35 יישובים. 6 יישובים בדווים ו-29 יישובים יהודיים. בין היישובים היהודיים לבין עצמם קיימת שונות גדולה. במיקום, בצורה הפיזית, באורחות החיים וגם באופן גביית התשלומים ואספקת השירותים הקהילתיים. המשותף לכל היישובים הוא ב-3 דברים מהותיים:
1. כל היישובים הם "קטנים" ומונים פחות מ-2,500 תושבים.
2. בכל היישובים יש אגודה שיתופית שמבצעת פעילות קהילתית, וגובה תשלום מיסים ודמי השתתפות עפ"י החלטת האסיפה הכללית.
3. בכל היישובים, המשתכנים החדשים מתקבלים לאגודה, מקבלים על עצמם את ההתנהלות שמקובלת ביישוב, את הנורמות ואת אורחות החיים.
שלושת המאפיינים האלו הם נכונים גם לעוד כ- 900 יישובים בישראל. כשליש מיישובים אלו הם יישובים קהילתיים קטנים, כמו רוב יישובי משגב.
28/11/2021, כ"ד כסלו תשפ״ב
בכל המדינה יש מחסור בדיור, ועלויות הדיור גבוהות. העלות מורכבת מעלות קרקע, עלות פיתוח, מדיניות מיסוי וכוחות שוק. יש ״קבינט דיור״ ומעורבות ממשלתית בניסיון לייצר דיור ״בר השגה״ באזורי ביקוש, וגם פה - בפריפריה.
יישובי משגב הבדווים ויישובי משגב היהודיים עוסקים במשהו נוסף - הקמה וביסוס של יישוב בפריפריה של מדינת ישראל, באזור עדיפות לאומית, במקום שבו לפני כן לא היה יישוב. הבדווים חיו במקום מאות שנים ללא הסדרה של יישוב. יהודים חיו גם מאות שנים בחלק מיישובי הגליל, אבל כבר בסוף המאה ה 19 התחילו להקים יישובים חדשים שלא היו קיימים קודם. מושבות, מושבים וקיבוצים, והחל משנות השבעים - יישובים קהילתיים...
21/11/2021, י"ז כסלו תשפ״ב
מה קצב הגידול הרצוי ביישוב כפרי? זו שאלה שמתמודדים איתה כל מי שעוסק בתכנון ובפיתוח. תכניות המתאר ביישובים הערביים הן בתהליך מואץ של הרחבה, כך שהן תאפשרנה תוספת יח׳ד להכפלה ושילוש האוכלוסיה הקיימת היום. התכנית הכוללנית של סח'נין למשל, מתייחסת לאוכלוסיה של 110,000 תושבים, כאשר היום יש 32,000. כך גם התוכנית הכוללנית של כרמיאל.
ביישובי משגב הקהילתיים מקובל לשאוף לגידול מדורג של 5-10 בתים בשנה, כדי למנוע ״הזדקנות״ היישוב. מקובל לתכנן מערך שירותים קהילתיים יישובי שמבוסס על תשלום של 300-400 ₪ לחודש. רמת שירותים ממוצעת מתחילה כשיש ביישוב 250-300 משפחות שמשלמות. קיימת כמובן שונות בין קהילה לקהילה, אבל אלו הנתונים השכיחים.
14/11/2021, י' חשוון תשפ״ב
השבוע היו דיונים בתכנית הקמת טורבינות רוח בין כסרא ללפידות, ובסמוך לאזור תעשיה תפן. מועצה אזורית משגב מתנגדת. גם המועצות המקומיות כסרא- סמיע, כפר ורדים וינוח -ג׳ת מתנגדות. עמיתיי, ראשי המועצות הדרוזיות, מתארים תהליך של קידום אינטרסים הוניים ושל ניצול בעלי קרקעות כדי לקדם תכנית להקמת עשרות טורבינות. ראשי הרשויות הנוכחיים הם בראש המאבק נגד הקמת הטורבינות.
07/11/2021, ג' חשוון תשפ״ב
אנו במשגב חיים ״איש באמונתו״ ומחנכים לפי ״חנוך לילד ע"פ דרכו״.
אם יתרונות החיים בעיר הם המגוון, ההיצע והנגישות התחבורתית של מקומות עבודה, מוסדות חינוך תרבות ופנאי, הרי יתרונות החיים בכפר הם הקרבה לטבע והקהילה. היישוב שלנו הוא גם הקהילה שלנו. הקהילה מעשירה את חיינו ואנו מחויבים לה.
31/10/2021, כ"ה חשוון תשפ״ב
עם דעיכת הגל הרביעי, כדאי לשים לב שמתרחשת מהפכה בפעילות ה״בלתי פורמאלית״ במשגב. האסטרטגיה שנקבעה עוד לפני הקורונה: - להגיע ליותר תושבים, יותר בני נוער ויותר תושבים ותיקים. - להציע יותר פעילויות ביישובים ובאשכולות יישובים. - לקדם פעילויות ספורט, תרבות ופנאי תוך שמירה על ערכי הליבה של משגב: שונות, שיתוף פעולה, סגירת פערים....
24/10/2021, י"ח חשוון תשפ״ב
פונים אלי הרבה תושבים ושואלים את דעתי על המתרחש בחברה הערבית.ההפגנה אתמול בצומת משגב שוב העלתה לתודעתנו שאנחנו נמצאים בתוך מרחב שבו רוב האוכלוסיה היא ערבית. ההפגנה היתה שקטה ולגיטימית, בשונה מאירועי חודש מאי. אין ספק שהחברה הערבית עומדת בפני אתגרים משמעותיים. אין ספק
שאנחנו, תושבי משגב היהודים, מושפעים מכל מה שמתרחש בחברה הערבית...
כולנו צועדים יחד לעתיד לא ודאי. כולנו על אותה אדמה, אותו כדור ארץ, התלות ההדדית תימשך. כולנו בנים ובנות של אותו בורא ומצויים באותה בריאה. זו דעתי.
עו׳ד רון רוגין פרסם מאמר ב״הארץ״ בו הוא התיחס לנסיון לצייר את המועצות האזוריות כ״נטל״ על הערים ועל החברה. הוא מתייחס שם גם לנתוני משגב... לכתבה המלאה של עו"ד רוגין.
17/10/2021, י"א חשוון תשפ״ב
לא פשוט להבין את נבכי תהליך אישור תקציב המדינה. זה כבר שלש שנים שהמדינה מתנהלת ללא תקציב. בשנים אלו נשחקו והוזנחו תחומים רבים שנוגעים למשגב.
השתתפתי לפני שבועיים בישיבת ראשי מועצות אזוריות עם ראשי מפלגת רע׳ם. תכלית הישיבה היתה הכללת תושבי המועצות האזוריות הערבים בתקצוב תוספתי מתוכנן לשירותים ולהשקעות בחברה הערבית.
אנו חיים בתקופה מעניינת. ברגע אחד מתמודדים כולנו יחד עם מגיפה, ברגע הבא עם התפרעויות ופשעי שנאה האחד כנגד השני. ברגע אחד אני יושב עם עמיתיי עם נציגי התנועה האסלאמית, וברגע הבא אני יושב עם עמיתיי עם נציגי ישראל ביתנו. אני מעיד שגם אלו וגם אלו מחוייבים להסדרת תקציב שיקדם את המטרות של תושבי משגב.
נפלאות דרכי האל , ישתבח שמו, سبحان الله !
10/10/2021, ד' חשוון תשפ״ב
בתחום השיפוט של משגב יש כ-170,000 דונם. רוב השטח - כ-100,000 דונם הם שמורות טבע, שמורות יער וחורש טבעי לשימור. שטחים אלו משמשים כמובן את כל תושבי האזור וכל תושבי המדינה, וכן מהווים משאב יקר ערך וחשוב לכולם. דרכים, כבישים אזוריים וכבישים בין עירוניים תופסים כ- 20,000 דונם נוספים. יש כ- 20,000 דונם שטחים חקלאיים, רובם הגדול בבעלות פרטית. עד פה השטחים שאינם מניבים הכנסות כלל.
03/10/2021, כ"ז אלול תשפ״ב
לפני החג התכנסו במשגב ראשי המועצות האזוריות המעורבות עם בכירי מפלגת רע"מ ועם סיעת רע"מ בכנסת, והאחראים על יישום התכניות המיוחדות לחברה הערבית.
הערים המעורבות ״עלו לכותרות״ באירועי עיד אל פטר/ שבועות. המועצות האזוריות המעורבות לא כל כך מוכרות.
המועצות האזוריות גלבוע, זבולון, מטה אשר, עמק יזרעאל ומשגב הן מועצות מעורבות. העלינו סוגיות שנובעות מקריטריונים ומביצוע של החלטות קודמות לעניין החברה הערבית. חלק ממנגנוני התקצוב פועלים לרעת מועצות אזוריות בכלל ומועצות אזוריות מעורבות בפרט. אנחנו נמשיך לעקוב ולהיות בקשר עם כל מי שמטפל/ יטפל בסוגיה.
תושבי משגב הערבים יקבלו את מלוא חלקם בכל החלטה שתתקבל לתקצוב פעולות והשקעות בחברה הערבית.
ערכי משגב - שונות, שיתוף פעולה וסגירת פערים, אלו ערכים שאמורים לקבל התייחסות גם בתקציב המדינה. בכל אופן זו הכוונה המוצהרת של הממשלה ושל הקואליציה.
03/10/2021, כ"ז אלול תשפ״ב
לפני החג התכנסו במשגב ראשי המועצות האזוריות המעורבות עם בכירי מפלגת רע"מ ועם סיעת רע"מ בכנסת, והאחראים על יישום התכניות המיוחדות לחברה הערבית.
הערים המעורבות ״עלו לכותרות״ באירועי עיד אל פטר/ שבועות. המועצות האזוריות המעורבות לא כל כך מוכרות.
המועצות האזוריות גלבוע, זבולון, מטה אשר, עמק יזרעאל ומשגב הן מועצות מעורבות. העלינו סוגיות שנובעות מקריטריונים ומביצוע של החלטות קודמות לעניין החברה הערבית. חלק ממנגנוני התקצוב פועלים לרעת מועצות אזוריות בכלל ומועצות אזוריות מעורבות בפרט. אנחנו נמשיך לעקוב ולהיות בקשר עם כל מי שמטפל/ יטפל בסוגיה.
תושבי משגב הערבים יקבלו את מלוא חלקם בכל החלטה שתתקבל לתקצוב פעולות והשקעות בחברה הערבית.
ערכי משגב - שונות, שיתוף פעולה וסגירת פערים, אלו ערכים שאמורים לקבל התייחסות גם בתקציב המדינה. בכל אופן זו הכוונה המוצהרת של הממשלה ושל הקואליציה.
19/09/2021, יג' אלול תשפ״א
בעקבות ישיבת מליאת המועצה השבוע והמפגש שלי עם תושבי קורנית שאלתי את עצמי -״מה שינינו במועצה בשנתיים וחצי האחרונות?״ ובכן, בקיצור נמרץ:
- המועצה כמעט הכפילה את הכסף שמועבר ליישובים! המועצה קיבלה אחריות על תשתיות, מגרשי משחקים ושצ"פים שהיו קודם באחריות היישוב!
- המועצה הגדילה והעמיקה את פעילותה בקרב הילדים והנוער, גם בימי שישי וגם בחופשים ובשעות אחה׳צ ביישובים ובאשכולות!
- המועצה השקיעה בפיתוח שירותים ותשתיות בביזור גיאוגרפי ובאשכולות יישובים מרוחקים ממרכז המועצה!
- המועצה השקיעה וגייסה כספים לביצוע שבילים מכל הסוגים בכל רחבי המועצה!
- המועצה הכפילה את סכום הכסף שמועבר לפעילות הגיל השלישי!
- המועצה קידמה תכנון, שיווק מגרשים וביצוע תשתיות ביישובים הבדווים, בהיקפים שלא נראו כבר עשרות שנים!
- המועצה השקיעה וקידמה פעילות ספורט ותרבות במועדון הכפרי, ברכס, בהר כמון, ביישובים הבדווים ובבתי הספר!
- החינוך הפורמאלי והבלתי פורמאלי בכל המגזרים ובכל הזרמים זוכים לניהול, מיקוד וקידום פורצי דרך ומשמעותיים, למרות הקורונה!
- המועצה קיימה פעילות פיתוח עסקי חסרת תקדים - ״האב״, ״אקוסיסטם״, ״מאיץ״, קהילת עסקים, קידום מיזמי הייטק בשיתוף נציגים מהחברה הערבית, קידום ופיתוח אזורי תעשיה ורכישת שטח תעשייה בלבון, קידום מערכות סיבים אופטים ומערכות פוטו - וולטאיות, ועוד!
- מתבצעות עבודות לשדרוג כבישים, כיכרות ומחלפים בכל רחבי המועצה, התחבורה הציבורית ״לפי קריאה״ עובדת ואנו בקרוב נפרוץ את מגבלות המכרז של משרד התחבורה ונתחיל בעצמנו לנהל את מערכת הזימונים!
- אגף הנדסה מבצע החלפת גופי תאורה ומבצע תשתיות חדשות ושדרוג תשתיות ישנות בהיקפים חסרי תקדים!
זאת רשימה חלקית ….
לקראת סוף השנה האזרחית אנו נוציא שוב סיכום של הפעולות.
12/09/2021, ו' אלול תשפ״א
קראתי השבוע בתמצית את דו"ח מבקר המדינה שנמצא פער של פי שלוש בעלות אספקת שירותים לתושבים בין הרשויות ה״עשירות״ לרשויות ה״עניות״. נמצא גם שהרשויות ה״עשירות״ הן אלו שבהן שיעור הארנונה מעסקים גבוה, לעומת שיעור הארנונה ממגורים. לכל הדעות מקובל שארנונה ממגורים בלבד, לא מאפשר שירותים נאותים של רשות מקומית.
05/09/2021, כ"ח אלול תשפ״א
לשנת הלימודים נפתחה! שמחה גדולה! קרוב ל 9,000- תלמידים התחילו את שנת הלימודים במועד. ב- 64 גני ילדים, 10 בתי ספר יסודיים, ו 6- בתי ספר תיכוניים. לקראת היום הראשון ללימודים חולקו ערכות לבדיקה עצמית לכל 35 יישובי משגב. כ 85%- מהתלמידים נבדקו בבית בבדיקה עצמית. בבדיקות התגלו בכל משגב פחות מ 20- ״חיוביים״ )במובן השלילי(. תודה לעובדי המועצה שהספיקו לבצע את כל ההכנות במועד. תודה להנהלות היישובים שנרתמו לסייע ותודה להורים, לילדים, לנוער ותודה לצוותי החינוך והמנהלה בכל בתי הספר ובכל הגנים - בהצלחה!
29/08/2021, כ"א אלול תשפ״א
לקראת סוף החופש הגדול ותחילת שנת הלימודים, ראוי שנשאל את עצמנו - איך אנחנו יכולים לתת יותר לילדינו? כבר שנה וחצי שגם פעילות הילדים והנוער במרכז הקהילתי וביישובים, וגם הלימודים בבתי הספר מתקיימים תחת מגבלות ובמתכונת חלקית. עוד לפני הקורונה, כלל הציבור השתתף בתהליך של קביעת אסטרטגיה. מליאת המועצה הקימה וועדה אסטרטגית מיוחדת לנושא ״חינוך בלב הקהילה״.
15/08/2021, ז' אלול תשפ״א
כבר שנתיים שהמועצה מגבירה את מעורבותה ביישובים ובאשכולות יישובים. המועצה מבצעת יותר פעילות בתשתיות, בכבישים, במרכזי המחזור, במתקני הספורט ובמגרשי המשחקים. המועצה מבצעת יותר פעילות בנוער ומשקיעה הרבה יותר כסף בנוער מאשר לפני שנתיים. המועצה משקיעה הרבה יותר בביטחון ובטיחות ביישובים והרבה יותר בפעילות לגיל השלישי. המועצה משקיעה יותר כסף בבינוי קהילתי, הדרכה ותכנון. המועצה משקיעה גם יותר כסף בספורט ויותר כסף בתרבות. איך יכול להיות? על חשבון מה? על חשבון משרות ותקנים במרכז המועצה ועל חשבון עלייה בהכנסות מגידול שטחי תעסוקה בתרדיון, בבר לב ובלשם!
08/08/2021, ל' אב תשפ״א
אני בן ״הגיל השלישי״. נרשמתי בקופ׳ח וקבלתי השבוע את החיסון השלישי. הזריקה לי את החיסון, אחות בת הכפר חוסנייה במרפאה בסח'נין. הגל הרביעי כבר במשגב. השבוע יש 77 חולי קורונה וכמעט 300 מבודדים ביישובי משגב. סח'נין ״אדומה״. אני מעודד כל מי שיכול להתחסן. המועצה נערכת לחידוש ההגבלות ולאתגרי הגל הרביעי. אני מאחל בריאות לכולם!
01/08/2021, כ"ג אב תשפ״א
אביב ברזילי ממצפה אביב עלתה לחצי הגמר באולימפיאדה בטוקיו, השחיינית הישראלית השלישית בהיסטוריה! הישגיה של אביב מרגשים את כולנו!
ביישובי משגב, כמו במדינה ובעולם, וירוס הקורונה מתפשט. היום יש לנו 52 חולים ב-18 יישובים. כ-239 תושבים במשגב נמצאים בבידוד. החלמה מהירה לחולים!
25/07/2021, ט"ז אב תשפ״א
אנחנו במשגב עושים פעולות לטובת אוכלוסיות שונות בעלי צרכי מיוחדים, אבל לדעתי עלינו לעשות יותר. זכינו כתושבי משגב לכך שבתוך קהילת היישובים שלנו יש את היישוב כישור ובו ״כישורית״- קהילה ל-180 חברים בעלי צרכים מיוחדים. כישור מספק שירותים למאות בעלי צ"מ נוספים במקומות אחרים, ומפעילה ביישוב את בית הספר התיכון לחינוך מיוחד ״זיו כישורית״. היישוב ובית הספר גם מספקים שירות חיוני, גם מעסיקים עשרות תושבי משגב ותושבי האזור, כולם חדורי מוטיבציה ובעלי יכולות. הם מצליחים לייצר סביבה תומכת ומתאימה בחן ובאהבה - יישר כוח! ביקרתי השבוע בבית הספר וביישוב.
18/07/2021, ט' אב תשפ״א
השבוע האחרון התחיל באירוע איכות סביבה חמור בשטחי ראמה שפגע בתושבי מורן. האירוע מצטרף לשורת אירועים ארוכה בשעב, כאבול, ג׳דידה-מכר וג׳וליס. בד׳כ זה מתחיל בבעל חלקה פרטית שמחכיר את חלקתו, או שמסכים לקבלן או קבלן משנה שמפנה פסולת, זבל, או עודפי עפר להשתמש בה. לפעמים מדובר גם בחלקה שהיא בבעלות מעורבת או אפילו בבעלות מדינה. הקבלן מעוניין להיפטר מהחומר מבלי לשנע אותו לאתר הטמנה רחוק ומבלי להתחייב בתשלום.
11/07/2021, ב' אב תשפ״א
האלימות לא תשנה את סדר היום שלנו או של רשויות שכנות, גם לא את סדרי העדיפויות או את הערכים שלנו.
אנחנו מיעוט יהודי שחי במרחב שרוב תושביו ערבים. גביית ״דמי חסות״ מקבלנים ומעסקים, גניבות ו״עבירות רכוש״, אלימות במשפחה, סחר בסמים וכנופיות פשע מאורגן - כל אלו הם תופעות פסולות שנפוצו באזורינו ושמאיימות על חיינו וחיי ילדינו. אנחנו, תושבי משגב יהודים וערבים כאחד, חלק מה״פתרון״, אבל אנו זקוקים לבטחון פנים, כוחות בטחון ושמירה, תקציבי בטחון, שיטור, נוכחות של לוחמי מג"ב, שוטרים ובלשים, חוקרים ואנשי מודיעין, הרבה ומהר! אנו זקוקים גם למתנדבים בקהילה.
04/07/2021, כ"ד תמוז תשפ״א
שכנתנו הצפונית, לבנון, נקראה פעם ״שווייץ של המזה"ת״. היעדר משילות, פוליטיקה סקטוריאלית נגועה בשחיתות, חוסר שיתוף פעולה ואלימות, כל אלו כנראה, הביאו לשבר שאין לו תקנה. אנחנו צריכים לעקוב וללמוד. הייתי בלבנון, ילדיי היו בלבנון, אני מאוד מקווה שנכדיי לא יצטרכו להיות בלבנון. אני מקווה שכל תושבי ישראל, כל ה״שבטים״, ילמדו טוב את לקחי לבנון. ימים יגידו.
27/06/2021, יז' תמוז תשפ״א
גם אני חשבתי שזה נגמר ! השבוע התחלתי לבדוק את כל התכניות בכל התחומים, כדי להעריך כמה זמן ״הפסדנו״ בגלל הקורונה. ביום שני התבשרנו שילד בכיתה ו׳ ביסודי משגב נמצא ״מאומת״. מסתבר שהוא נדבק מבן משפחה מבנימינה. מיד נכנסו לבידוד מניעתי יותר מ-300 תלמידי בית הספר ויותר מ-20 אנשי סגל בית הספר. למחרת הבאנו ניידת בדיקה ועשינו מעל 500 בדיקות מדגמיות בבית הספר, במועצה וביישוב לוטם. בהמשך נמצא שאחותו בכיתה י׳ בבי׳ס ״קציר״ ועוד אחות מכיתה ב׳ ביסודי משגב גם נדבקו. עוד מאות תלמידים ועשרות אנשי סגל נכנסו לבידוד. אנחנו חוקרים, אנחנו מעדכנים בפורומים ובאפליקציה(קישור), אנחנו עומדים בקשר עם משרד החינוך, משרד הבריאות ופקע׳ר. אני מקווה שהצלחנו לקטוע את שרשרת ההדבקה. רפואה שלמה ובריאות איתנה לכולם !
20/06/2021, י' תמוז תשפ״א
אי אפשר להישאר אדיש כשרואים נערות ונערים שחוגגים סיום 12 שנות לימוד בבית ספר ויציאה ״לעולם הגדול״. אני זוכר את היום האחרון שלי בבית הספר, כל פעם שאני רואה מחזור שמסיים זה מרגש אותי. השבוע היו ארועי סיום בבתי הספר התיכונים שלנו - סלאמה, וקמפוס משגב - קציר, אסיף, עומר וקידום נוער...
... כל ראשי הרשויות בישראל עסקו השבוע בהיערכות לעבודה מול משרדי ממשלה תחת ממשלה חדשה. אחד התפקידים המרכזיים של המועצה היא עבודה מול משרדי ממשלה שונים. השפעת מדיניות משרדים, נהלי עבודה וגם קשרים אישיים - כולם משפיעים על השירותים של המועצה. סדר החשיבות וההשפעה של משרדים שונים על המועצה, תקציבי המועצה ורמת השירותים הוא: פנים (רגולציה ותכנון), חינוך, רווחה, כלכלה, תחבורה, שיכון, בט"פ, נגב וגליל, תרבות, תיירות, חקלאות ופיתוח הכפר, איכו"ס, בריאות, ביטחון וכמובן משרד האוצר וועדת הכספים של הכנסת. אני אופטימי!...
13/06/2021, ג' תמוז תשפ״א
... זכינו השבוע לרצף של יומיים ראש חודש ואחריהם יום שבת. שלושה ימי ״נשמה יתרה״. קראנו בשבת פרשת ״קורח״. יש מצוות ״עשה״ שלא להידמות לקורח ועדתו. יש גם בטוי ״עשיר כקורח״ כתאור שלילי. מסורתינו מעריכה דווקא את הענווה וההסתפקות במועט. התחיל חודש תמוז. בחודש תמוז נפלה יודפת העתיקה בידי הרומאים. זה היה בימי ״שנאת חינם״ שקדמו לכיבוש ירושלים ולגלות הארוכה. אנחנו דור של גאולה. שבוע טוב וחודש טוב!
06/06/2021, כ"ו בסיוון תשפ״א
מערכת החינוך במשגב הצליחה לתת לתלמידים שנת לימודים כמעט מלאה. כל בתי הספר, מכל הסוגים, בכל רחבי המועצה, ללא יוצא מן הכלל.
שנת הלימודים תשפ"א התחילה ב-1 בספטמבר. באמצע ספטמבר היה סגר. אחרי הסגר היו מגבלות ו״קפסולות״. אחרי זה עוד סגר, אחרי זה עוד הנחיות, בידודים, התפרצויות, ומגבלות, עד היום.
לקראת סוף שנת הלימודים הגיעה העת להודות לכל העוסקים בחינוך. מנהלות/י בתי הספר, מחנכות/ים, מורות/ים, עוזרי/ות הוראה, גננות/ים, הסייעות/ים, המלוות/ים, צוותי המנהלה, מדריכי נוער וחוגים, עובדי המרכז הקהילתי ואחרון חביב - כל מי שסייע למערך ההיסעים!
לקריאה נוספת בעברית
لقراءة النص كاملا بالعربي לקריאת הטקסט המלא בערבית
30/05/2021, י"ט בסיוון תשפ״א
משגב היא מועצה מגוונת ומבוזרת שנתמכת בתקציבי ממשלה הולכים ומצטמצמים. הגדרנו לעצמנו בצורה דמוקרטית ובשיתוף הציבור הרחב ערכים, אסטרטגיה וסדרי עדיפויות. קבענו יעדים וסימני דרך. הכנו תכניות עבודה. בחרנו בצורה דמוקרטית ומשתפת ציבור וועדות והנהלות שמבקרות את ביצוע תכניות העבודה. גייסנו במכרזים פתוחים ושקופים עובדים וספקים.
עד פה הכל ״רגיל״, ואז באים האתגרים האמיתיים. שנה של קורונה. שבועיים של ״סבב לחימה״ בעזה ומאורעות בעורף, בחברה הערבית ובנקודות המגע בינה לבין החברה היהודית. אלימות, התפרעויות, התקפת חפים מפשע, פגיעה בתשתיות, חסימת צירים והצתות...
23/05/2021, יב' בסיוון תשפ״א
לבנות אימון זה קשה ולהרוס אימון זה קל. בכלל, להרוס יותר קל ויותר מהיר מלבנות. במשגב אנו עוסקים בבנייה, ביצירה ולפעמים גם - בשיקום. יהודים וערבים. במשותף. אנו נתגבר על הייאוש, הציניות והכעס. אנחנו נעלה ״למעלה״ בכל כוחינו - זה מה שאנחנו עושים. תמיד...
16/05/2021, ה׳ בסיוון תשפ״א
אין ספק שנחצו קווים אדומים. אין ספק שנפגע מרקם היחסים בין יהודים לערבים. אין ספק שהטיפול של המשטרה לא מספיק אפקטיבי ושיישובי משגב לא קיבלו מענה לצרכים בסיסיים וליגיטימים כמו חופש התנועה. אין ספק שבעיית האלימות בחברה הערבית הפכה למפלצת שדורשת טיפול מעמיק וממושך. אין ספק שהמיעוט היהודי בלב הגליל חייב לקבל מענה לאיום חדש ומדאיג...
09/05/21, כ"ז אייר תשפ"א
לבנות אימון זה קשה ולהרוס אימון זה קל. בכלל, להרוס יותר קל ויותר מהיר מלבנות. במשגב אנו עוסקים בבנייה, ביצירה ולפעמים גם - בשיקום. יהודים וערבים. במשותף. אנו נתגבר על הייאוש, הציניות והכעס. אנחנו נעלה ״למעלה״ בכל כוחינו - זה מה שאנחנו עושים. תמיד...
לפני שבוע התחלתי בשאלה ״לשם מה קיימת מועצה אזורית משגב?״ השבוע אני שואל ״לשם מה קיים היישוב שלי?״ התשובה הקצרה - כדי לאפשר חיי קהילה! המועצה קיימת בשביל לספק שירותים - דבר חשוב מאוד אבל תפעולי בעיקרו. הייעוד של היישוב יותר נעלה. הוא למעשה השלמה של ייעוד המשפחה והאדם. המרכיב החיוני שמשלים ומאפשר את חיינו ואת חלומותינו הוא ״קהילה״. נכון שכל אחד מוצא שייכות לקהילות רבות שלא כולן חופפות את הקהילה היישובית. אבל בדיוק כפי שבית ללא משפחה חיה בתוכו הוא כקליפה ריקה, כך יישוב ללא קהילה בתוכו. כפי שהפונקציונליות של בית צריכה לקחת בחשבון את ערכי המשפחה שחיה בתוכו, כך הפונקציונליות של יישוב לקהילה שחיה בתוכו...
לשם מה קיימת מועצה אזורית משגב? לתת שירות לתושבים! פעם בעשרים שנה יוצא מסמך שמפרט את כל השירותים שנותנת המועצה ליישובים ולתושבים.
ובכן - הנה הוא!
מפורטים כל השירותים ליישובים, שירותי רשות, שירותי חובה, שירותים עם ובלי תשלום. יש כמובן עוד הרבה דברים שהמועצה עוסקת בהם לטובת התושבים או לטובת משרדי ממשלה. יש גם דברים שמשתנים לפי החלטות המועצה מעת לעת. ב 2019- נקבע חזון חדש למועצה. נקבעה אסטראטגיה חדשה. הוחלט לעשות שינוי עמוק ומשמעותי. נקבעו סדרי עדיפויות חדשים. הכל תורגם למעשה, מפורט ו״ידידותי״ בחוברת הזו. החוברת היא פרי עבודתם של נבחרי ציבור, מתנדבים ועובדי מועצה במהלך שנתיים ימים. תודה מיוחדת למנהל מחלקת פיתוח יישובים נבות זיסו גולדווין שערך את החוברת עד לאישורה ע׳י הוועדה האסטראטגית לקשר מועצה יישובים והפיץ אותה לכל.
לא יכול להיות יותר שקוף! ...
בשני הפוסטים האחרונים, התייחסתי לנושא מחירון החוגים במרכז הקהילתי...התייחסתי לא מעט לחיבור בין ערכי הליבה של משגב לבין סדר העדיפויות כפי שהוא מתבטא בפעולת מועצה. מהם ערכי הליבה? שונות, שיתוף פעולה, סגירת פערים. אלא מה? כרגיל ״קל להגיד, קשה לעשות״!..
חשוב להדגיש 4 תובנות מרכזיות:
- רק כ-שליש מילדי משגב משתתפים בכלל בחוגים של המרכז הקהילתי.
- פחות מ 5%- מילדי משגב משתתפים בחוגים שבהם גם הפעילות עצמה וגם ההיסעים מסובסדים בהיקף של מעל 75% . סבסוד מסיבי של הסעות מדי יום לקבוצה כל כך קטנה של ילדים הוא חריג ולא מידתי. יתכן שחלק מהילדים ראויים וזקוקים לתמיכה אישית או למלגות, בטוח שלא כולם!
- הפעילות ביישובים מתבצעת בשיתוף של היישובים והמועצה. המועצה משתתפת בכ- 1/3 מהעלות. מעל 80% מילדי משגב משתתפים. הפעילות תוגברה והשתתפות המועצה עלתה באופן משמעותי בשנה האחרונה.
- מערך ההיסעים עד שעות אחה״צ הוא מערך יעיל ומשולב עם מערך היסעי הפיזור של בתי הספר. מערך ההיסעים בשעות מאוחרות יותר הוא יקר יותר וחלק מהחוגים כוללים הסעה מיוחדת 3-5 ימים בשבוע למשתתפים בודדים. (כ 800- ₪ למשתתף עלות ההסעה).
בשורה התחתונה אין התאמה בין הערכים והיעדים לבין המציאות. הפעילות שתואמת את הערכים מקבלת פחות כסף, למרות שהיא יותר אפקטיבית...
... לפני הכל אני פונה לילדים ולהורים שמרגישים נפגעים משינויי המחירים של החוגים במרכז הקהילתי. זעקתכם נשמעה, הצרכים של ילדיכם חשובים לי, לנציגי הציבור, ולעובדים במרכז הקהילתי ובמועצה. אנו נאלצים להתמודד עם
אילוצים ועם חוסרים. אנו משתדלים לעשות זאת לפי ערכינו המשותפים ומבלי לפגוע באיש. אנו נבחן מחדש את כל מערכת מחירי החוגים במגמה לצמצם את הפגיעה. יחד עם זאת, אין ספק שאין ביכולת המועצה לספק כל שירות בכל מצב,
וכן ששירותי רשות ופעילות חינוך משלים יוצעו במחירים שמבטאים שותפות ואיזון ראוי בין המשפחות המשתתפות לבין כלל הציבור שכספו מנוהל על ידינו. אנו נשאף תמיד לאיזון נכון שמבטא מצד אחד את ערכינו ומצד שני את אחריותנו לניהול כספי הציבור...
במהלך חג הפסח השנה, יצאנו, הלכה למעשה, מהמגבלות שהוטלו עלינו ושהטלנו על עצמנו במשך שנה שלמה. מאות אלפי אנשים ביקרו ביערות קק״ל, בשמורות הטבע, ביודפת העתיקה ובכל מקום במשגב. אסרו חג שמח וברכות למימונה! פסחא מג׳יד! ובעוד שבוע - רמדאן כרים!..
לפני החג השתתפתי באסיפה של כל תושבי אבטליון בה קיבלו החלטות ״פורצות דרך״ ליישוב. הוחלט לקדם שתי שכונות הרחבה במקביל, ובאותו זמן לרכוש שטח גדול לתעסוקה בכניסה ליישוב. בהצלחה!..השתתפתי גם בישיבה של יושבי ראש כל היישובים שעסקה בפיתוח הרחבות ע״י היישוב או ע״י המועצה. ע״פ התפיסה החדשה החכ"ל מיועד לפיתוח עסקי, המרכז הקהילתי לבינוי קהילתי ואגף ההנדסה של המועצה, לניהול פרויקטים הנדסיים...
עברה שנה שלמה. רוב תושבי המדינה ורוב תושבי משגב נושאים ״תו ירוק״ ובעצם מוזמנים להתחיל בהדרגה לשוב לפעילות מלאה. מוקדם להסיק מסקנות מהארוע, עדיין קיימות התפרצויות וגם ישנם חולים קשים מבין תושבינו. אני מאחל החלמה ל 49- תושבי משגב החולים בקורונה ולכל החולים במחלה הקשה הזו... בכלל, מי העלה על דעתו שהמבחן לחוסן החברה הישראלית על כל חלקיה יבוא מכיוון כל כך בלתי צפוי?..
החל משבוע הבא התשלום לרמ״י עבור מגרש לבנייה יעלה...למען ההגינות אני מציין פה, יומיים לפני הבחירות, שהגורם היחידי שעמד לצידנו ב 100%- בכל ה״ארוע״ של עליית מחירי הקרקע ביישובי משגב היה ידידי אלון שוסטר ממפלגת ״כחול לבן״. הצלחתי למצוא תמיכה בהסדרה, פיתוח ובינוי ביישובים הבדווים במשגב במפלגות רבות בימין, בשמאל, בדתיים, בחרדים ובמפלגות הערביות. לעומת זאת, תמיכה בעידוד הרחבת היישובים הקהילתיים במשגב - הגדלת שטחי היישובים, תוספת משמעותית של יחידות דיור, תמריצים והנחות לקליטת בנים ביישובים קהילתיים - זה קשה למצוא. נפגשתי עם נציגים מכל המפלגות, ואלון הוא היחידי שאני יכול לומר שהוא בוודאות ״בעדנו״ בכל אלו...
...הרעיון להעביר את חניון התחבורה הציבורית מתרדיון למשגב עלה בשיתוף הציבור הרחב, ונידון שם בהרחבה. ההצעה נכללה בתכנית האסטראטגית שאושרה ע"י המליאה, ופורסמה באתר המועצה בסוף 2019 ...אני פרסמתי ב 14/6 פוסט ודיווחתי שהתחיל הביצוע. הצלחנו להעביר את חניון התחבורה הציבורית שהיה בתרדיון למשגב!..
...במשך שנות דור פללנו ופעלנו לשירות תחבורה ציבורית ליישובינו...על פי נוהלי משרד התחבורה,כל הקווים הייעודיים ליישובי משגב מתרכזים באזור התעשייה תרדיון ושם הוקם חניון במסגרת דרישות מכרז משרד התחבורה...מעט מאוד מתושבינו מעוניינים לנסוע לתרדיון בתחבורה ציבורית. הרבה מאוד מתושבינו מעוניינים לנסוע למרכז השירותים במשגב בתחבורה ציבורית...בעצה משותפת עם משרד התחבורה,הוחלט להעביר את החניון הקיים לאזור מרכז השירותים, כצעד ראשון בטיפול בשינוי הקווים. המטרה - שיפור השירות. המהלך מקדם גם את מימוש התכנית
הקיימת, גם את החזון של שיפור התחבורה הציבורית וגם את חזון פיתוח מרכז השירותים במשגב כולל מרכז בריאות, מתקני ספורט ונופש נוספים לאלו שכבר קיימים, וכמובן גם את כפר הגמלאים המתוכנן...
המגיפה הכלכלית של השנה האחרונה הביאה לנזקים שמאוד קשה לאמוד. הפערים בחברה גדלו. ענפים שלמים ספגו מכה אנושה. לגילאים מסויימים ולמקצועות מסויימים אבדה שנה שלמה של פעילות חיונית.
מצד אחד, ראינו כמה אנחנו שזורים ותלויים אחד בשני במרחב ובעולם ומצד שני, צמצמנו מגעים חברתיים רבים. אנחנו הפסדנו זמן...
בעבודת המועצה קיימת פגיעה בשני מישורים עיקריים:
- עבודה ללא תקציב מדינה וללא הנהגה מדינית עקבית וסדרי עדיפות ברורים בתחומי תשתיות, פיתוח הפריפריה, תחבורה, חינוך ועוד.
- צמצום מגע אנושי חיוני עם גורמי חוץ, עובדים ועם כלל הציבור בעקבות מגבלות וריחוק חברתי.
מה אנחנו עושים?
במשגב נמצאים היישובים הכי יפים בישראל. יישובים ערביים, יישובים קהילתיים, יישובים מעורבים - כולם יישובים מיוחדים עם זהות ועם קהילה ייחודית. יישובי משגב אינם שייכים ל״מחנה״ ייחודי בפוליטיקה הישראלית. הצרכים הייחודיים של יישובי משגב לא כל כך מיוצגים בשיח הפוליטי. לא נציגי ה״פריפריה״, לא נציגי ״ההתיישבות״, לא נציגי ״מעמד הביניים״ וגם לא נציגי החברה הערבית. בוודאי לא נציגי החברה החרדית. אף אחד מהם לא מייחס חשיבות מיוחדת לנושאים החשובים ספציפית לפיתוח יישובינו...אנחנו מנסים לבנות ״יישוב לדורות״ כך שתושבי יישובי משגב יוכלו לחיות את חייהם ביישוב שלהם. ״יישוב לדורות״ הוא יישוב שבו בני מקום מרגישים קשר וזיקה למשפחתם ולקהילה שבה הם גדלו. ״יישוב לדורות״ הוא יישוב שבו הקהילה מסייעת לשילוב ילדים, בוגרים וזקנים עם או בלי צרכים מיוחדים בכל המצבים. ״יישוב לדורות״ הוא מקום אליו אנו נקשרים ואנו מחוייבים...בעת הזו אני שואל את עצמי איזו מפלגה מחוייבת לסייע ליישובי משגב להיות ״יישובים לדורות״ - רב-דוריים וברי קיימא? חומר למחשבה!..
נפטר ממחלת הקורונה באסם מוחמד סואעד אבו תאמר בן 44 , לוחם מג״ב, איש משפחה, עמוד תווך בקהילת ואדי סלאמה ובן של חבר יקר, الله يرحمه!...
מאז פרוץ נגיף הקורונה לחיינו, שני יישובים במשגב חוו התפרצות ״אקספוננציאלית״. לפני כמה שבועות ביישוב הקטן והיפה ראס אלעין, חלו בבת אחת כ 20%- מהתושבים הבוגרים. השבוע זה קרה ביישוב ערב נעים. ההתפרצות בעיצומה. בערב נעים שיעור הנדבקים מגיע ליותר מ 20%- מהבוגרים. החלמה מהירה לכל החולים! המועצה עובדת ביישוב בצמוד לצוות הצח״י, הרכז המוניציפאלי ויו״ר היישוב - נימר נעים.כל קהילות משגב מזדהות עם הקשיים של תושבי ערב נעים سلامتكم!... יותר מ 13,000- תושבי משגב כבר התחסנו חיסון ראשון ויותר מ 9,000- כבר התחסנו חיסון שני. כ 70%- מהאוכלוסייה מעל גיל 16 , וכ 95%- מהאוכלוסיה מעל גיל 60 מתחסנים או החלימו...
מאז תחילת 2020 מחלת הקורונה נפוצה בכל העולם. יותר ממאה מיליון חלו...בפילוח גילאים התחסנו כ 90%- מתושבי משגב מעל גיל 60 , כ 60%-מגילאי 40-60 , וכ 30%- מגילאי 0-40 . רוב האוכלוסיה כבר היום מחוסנת על ידי חיסון או מהמחלה. ילדים מתחת לגיל 16 , שהם כ 30%- מהאוכלוסייה בישראל וכ 35%-מתושבי משגב עדיין לא התחסנו ברובם. התפרצות מוטציה באוכלוסיית ילדים היא עדיין סכנה משמעותית...סביר בעיניי שהבחירה שלא להתחסן תעביר את האחריות לסיכון למקבל ההחלטה. כנראה שחלק מהמגבלות יוסרו למחוסנים ולמחלימים שהם כבר היום רוב האוכלוסיה הבוגרת... אנו נערכים לחידוש הפעילות הקהילתית. פתיחת המועדון הכפרי, חידוש כל פעילויות המרכז הקהילתי ביישובים, באשכולות ובמרכז השירותים. גם פעילות ״מרחבים״ לגיל השלישי. אנו זקוקים ל״קירוב חברתי״ בכל המעגלים של חיינו. אנחנו חיים בקהילות. לא סתם קוראים לנו ״יישובים קהילתיים״. משגב היא ״קהילה של קהילות״. המועצה מתכוננת...
..."מרכז השלטון האזורי" הוא השם החדש של "מרכז המועצות האזוריות"...יש 54 מועצות אזוריות בארץ ובהם כמעט 1,000 יישובים ויותר מ 900,000- תושבים. 10% מתושבי המדינה...מרכז השלטון האזורי קיים כינוס של כל ראשי הרשויות השבוע, בניסיון לגבש דרישות מוסכמות לכולם מהמערכת הפוליטית. באופן מפתיע זה לא קשה. למשל, לכולם חשובה שותפות בהליכי תכנון ובהליכי ושינוי גבולות וחלוקת ההכנסות עם רשויות שכנות. כולם זקוקים לשטחי תעסוקה בתוך היישובים, בסמוך ובמשותף עם יישובים שכנים. לכולם יש קשיים של הנגשת שירותים לתושבים וותיקים, והיצע של דיור לזוגות צעירים ולבני מקום. לכולם יש קושי להתמודד עם שמירה וטיפול בשטחים פתוחים שמשמשים את כלל הציבור...ביחס למועצות אזוריות אנחנו במשגב גדולים במספר תושבים ויישובים, וקטנים בהכנסות לנפש. בהכנסות לנפש מארנונה למשל, אנחנו בפחות מחצי מהממוצע למועצות אזוריות...
... ט״ו בשבט השנה נופל בתוך סגר ותוך ריחוק חברתי מעיק ומתמשך. אנחנו ״סגורים״ בדיוק ברגע שהטבע סביבנו ״נפתח״. נתוני התחלואה במשגב עדיין מדאיגים. יש לנו חולים בסלאמה, בגילון, בכמאנה, במורשת, בלוטם, ובראס אלעין (״כתום״), לבון (״צהוב״), ובעוד 14 יישובים (״ירוק״). יש במשגב מעל 450 מבודדים.
נתוני החיסון מעודדים: כ 90%- מבני 60 ומעלה וכ 50%- מבני 20 ומעלה כבר התחסנו. תלמידי י"א/ י"ב התחילו להתחסן, ורוב סגל ההוראה כבר מחוסן. אני כבר קבלתי “תעודת חיסון״.
תתחסנו, אולי נוכל בקרוב לצאת מה״סיפור״ הזה ולהתחיל לעשות מה שאנחנו אוהבים - קירוב חברתי!...
אנחנו חיים בתוך החברה הערבית... משבר האלימות בחברה הערבית הוא משבר שלנו. המשבר הוא עמוק וכואב. הוא פוגע ברקמת החיים בכל מקום. ביקרתי השבוע בסלאמה וראיתי את הנזק שנגרם במזיד למשרדי הוועד בבניין הרב תכליתי, ליד בית הספר היסודי במרכז הכפר... אני מודה לעמיתיי ראשי הרשויות אלבטוף, ביר מכסור, זרזיר, כעביה, בוסמת, טובא, ושכנינו ראש התנועה האסלאמית, וכל המכובדים שהגיעו לסייע... תושבי משגב הבדווים מכירים אותי שנים רבות ומכירים את מחוייבותי אליהם. שורשי המחוייבות בעבר הרחוק והמחוייבות היא לעתיד טוב יותר ומשותף לנו ולילדינו.
אנחנו לא ניכנע לשום איום. אנחנו נמשיך לדאוג לעתיד ילדינו וילדי ילדינו. ביחד....
נפגשתי השבוע עם מנכ"ל משרד החבורה וצוותו הבכיר, בעניין סלילת כביש 805 . הפנייה המשותפת שלנו עם סח'נין ועם עראבה לקידום סלילת הכביש במסגרת תכנית החומש הקרובה שתתחיל בביצוע ב 2022 , התקבלה והיא מקודמת. סלילת הכביש נדרשת גם כדי לאפשר פיתוח שטחי תעסוקה מצפון לסח'נין ומצפון לעראבה, וגם בשביל לקדם תחבורה ציבורית בתוך סח'נין, בתוך עראבה וכדי לקדם את התחבורה הציבורית האיזורית...
מה בעצם קורה בוושינגטון? מה אנחנו צריכים ללמוד מהארועים?... כל סדר חברתי מבוסס על מוסכמות. אנחנו זקוקים לגבולות, אנחנו כנראה גם זקוקים למשמעת, גם פנימית וגם חיצונית...
...אנו נכנסים לשבוע הרביעי של ״סגר״ ושבוע שני של ״סגר מהודק״. השתתפתי השבוע בישיבת ראשי רשויות עם שר הבריאות. הנושא היה התקדמות חיסון האוכלוסיה והצפי להמשך הסגר. במשגב מבצע חיסון האוכלוסייה מתקדם יפה. לצערי התחלואה, כמו בשאר המקומות בארץ, גבוהה מאי פעם. יש לנו כעת 141 חולים. רפואה שלמה!...
בכל יישובי משגב, כמו בכל מקום, חלו שינויים והתפתחויות במשך השנים. ברוב היישובים יש גרעין של ״וותיקים״ שמשמרים את הזיכרון של מה שהיה בעבר... מונחים כמו ״מצפים״, ״כפ׳תים״, ״כפר שיתופי קהילתי״, ״כפר עבודה״, ״פזורה בדווית״, ״ריכוז בדווי״, ו״מיזם התיישבותי״ קיבלו משמעויות שונות, וכולם גם ממשיכים להתפתח ולהשתנות... האתגר שלי כראש מועצה הוא לאפשר לכל קהילה להחליט על אופן התנהלותה ועל עתידה...
לפני שנה בדיוק, הכל היה ״רגיל״. אם מישהו היה אומר לי שבעוד שנה אשב כל השבוע במשרד בשיחות ״וידאו קונפרנס״ (מי שמע בכלל על ״זום״?), הייתי צוחק...דבר אחד לא היה מפתיע אותי - בחירות רביעיות...
ביום חמישי שעבר נרשמתי בתור לקבלת חיסון וביום ראשון קבלתי אותו במרפאה בסח'נין. עוד כמה מיליוני חיסונים והקורונה תהיה מאחורינו. עוד כמה מליארדי חיסונים והקורונה תהיה מאחורי כל העולם. הסגר הוא לא ממש סגר והתחלואה מתפשטת. גם במשגב. נכון להיום יש 985 מבודדים, ו- 135 חולים ביישובי משגב.
רפואה שלמה!...
عيد ميلاد مجيد وسعيد! חג מולד שמח לתושבינו הנוצרים בראס אלעין ולשכנינו הנוצרים בסח'נין, דיר חנא, מע׳אר, ראמה, פקיעין, ביענה, כפר יאסיף, אבו סנאן, ג׳דידה-מכר, אעבלין, שפרעם ועילבון!
חג מולד שמח לכל הנוצרים בישראל, במזרח התיכון ובעולם!
הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה השבוע את תוצאות המדרג החברתי - כלכלי לפי ניתוח יישובי של כל הרשויות, וכל היישובים בישראל לפי נתוני 2017 .יובלים, עצמון, גילון וקורנית ״עלו״ מ - 9 ל- 10 . יישובים אלו הצטרפו לרשימת יישובים קצרה מאוד של ״פסגת הטבלה״...היישובים הבדווים כמאנה וראס אלעין ״עלו״ מ 2- ל 3- . סלאמה וחוסנייה נשארו ב 2- , דמיידה וערב נעים נשארו ב 1- . התוצאות מדאיגות במספר היבטים שונים. ראשית, כי הפערים בתוך המועצה נשארים גדולים. שנית, כי עלולים לעלות מחירי הקרקע ביישובים נוספים. שלישית, כי חלק מתקציבי המדינה אינם מועברים ליישובים מעל מדרג מסויים והמדרג ה״רשותי״- 7, הוא במגמת עלייה....
אנחנו בפריפרייה. איזורנו משווע לפיתוח. ביישובי משגב חיים בחתך גיאוגרפי כ 10%- מתושבי האיזור הקרוב אלינו. במשגב, הערכים שלנו - שונות, שיתוף פעולה וסגירת פערים, הולידו חזון. החזון קורם עור וגידים... אנחנו מעריכים חלומות, גם של עצמינו וגם של אחרים. שבוע טוב וחודש טוב!
יש אור בקצה המנהרה. זו מהות ״שמונת ימי חנוכה אלו״... הוחלט השבוע לקיים דיון מחודש ב״גזירה״ שהוטלה על יישובים...במשגב מדובר בעשרה יישובים שבהם עלות הקרקע במגרש לבנייה עצמית, תגיע לכ-מיליון ₪... ביישובי משגב הבדווים, המחיר למגרש מפותח לבני מקום זכאי משרד השיכון (לפי קיטריונים) ששרתו בכוחות הבטחון, הוא 90,000 ₪...יכול להיות מצב ששני מגרשים צמודים וזהים ישווקו ע"י רמ"י בהפרש מחירים של פי 10 .... נכון להיום, היהודים הם אלו שמשלמים פי 10 ....
נושאים אקולוגים הם תמיד מורכבים ותמיד נסובים סביב שאלות של הרגלים, נוחיות ו״איזון״ בין שיקולים שונים וצרכים שונים...נושא אקולוגי חשוב מאוד הוא תכנון המשך התפתחות יישובי משגב...יישובי משגב הם יישובים רב-דוריים וחסרות דירות מתאימות לאוכלוסייה מבוגרת, לצעירים, לרווקים/רווקות, לבעלי צרכים מיוחדים ועוד. גם שיקולים אקולוגיים וגם שיקולים קהילתיים מצביעים לאותו כוון. אנו צריכים להתחיל לתכנן דירות!
נושא נוסף בו אנו חייבים להתמודד הוא הרגל ישן נושן שקיבל ״מיתוג״ חדש בשיח הציבורי. הנושא הוא הסקה ביתית והמיתוג החדש הוא ״שאלת הקמינים״....
אין תקציב למדינה. הולכים שוב לבחירות מיותרות. יש למועצה הוצאות לא מתוכננות... בתחום אחד עשינו השנה ״פריצת דרך״ אמיתית ודרמטית - קידום פרוייקטים ביישובים הבדווים...
צוותי החינוך נתנו השבוע דגש על קיום מפגש פרונטלי ופיזי עם כל התלמידים. הפעלנו מערכת לוגיסטית מורכבת. גם ההורים עשו מאמץ לרכז קבוצות של ילדים. בחלק מהמקרים היה צורך להביא ילדים ליישוב סמוך. הצלחנו לעשות את מה שלא הצליחו ברשויות אחרות. הגענו לכולם...
ביום שני אישרה וועדת הכספים של הכנסת הארכת ״הוראת שעה״ להמשך הענקת הטבת המס ל 70- יישובים שהיתה להם את ההטבה עד יוני השנה, ובהם יישובי משגב הדרומיים....
נהוג היום להתייחס לבסיס ההגדרה העצמית הקולקטיבית כ״נארטיב״. ביישובי משגב היהודיים שולט נארטיב ציוני התיישבותי. העם היהודי שב התקבץ ואסף את עצמו מתלאות הגלות ״להיות עם חופשי בארצנו, ארץ ציון ירושלים״. ההתיישבות היא מימוש ערכי הציונות... ביישובים הבדווים הנארטיב קצת שונה. הבדווים הם חלק מהחברה הערבית. עיקר הזהות הוא השבט והמשפחה... גם הבדווים וגם היהודים עוסקים בהקמת כפרים חדשים במרחב. ביישובי משגב התגבש דפוס של ״יישוב קהילתי״ ובמקביל גם דפוס של ״פזורה בדווית מוסדרת״...
החלה התפרצות קורונה השבוע ביישוב הגדול ביותר שלנו - סלאמה...ביישוב יש מנהיגות, יש לכידות חברתית, יש אחריות קהילתית ועזרה הדדית...מערכות החינוך של היישוב ושל המועצה, ופיקוד העורף, מעורבים. אנחנו לרשותכם. سالمتكم!... כיתות א'-ד' למדו השבוע חמישה ימים. הגנים, חוץ מהגן האמור בסלאמה, למדו שישה ימים. הצוותים החינוכיים מבקרים ביישובים ונפגשים עם ילדים שלומדים ״רק מרחוק״. כל יום בין חמישה לעשרה יישובים מידי יום ביומו....
היום בבוקר, 2,474 תלמידי כיתות א'-ד' עלו על 52 אוטובוסים ונסעו ללמוד במשגב. התלמידים ילמדו 5 ימים בשבוע. הם לומדים ב 10 בתי ספר יסודיים ברחבי המועצה.
הם מגיעים מ 35 יישובים במועצה, ב 60 קווי הסעה. 6 שמרטפיות שפעלו ברחבי המועצה לנוחיות כל התושבים שביקשו לנצל את השירות, ושהשירות לגביהם אושר לפי הנחיות משרד הבריאות הפסיקו כעת לפעול.
406 תלמידי חינוך מיוחד מוסעים 5-6 ימים בשבוע ב 99 כלי רכב, כל יום, ל 82 בתי ספר. 1,673 ילדים מתחנכים ב 66 גנים של המועצה, שעובדים 6 ימים בשבוע. בכל יישובי המועצה מתקיימת פעילות לנוער לפחות פעמיים בשבוע. תלמידי כיתות ה'-יב' עדיין לומדים ב״זום״. בנוסף, כל יום צוותי החינוך של המועצה יוצאים ומגיעים ליישובים ופוגשים חלק מהם - כל יום!...
ככל שאנו ממשיכים לשבש את אורחות חיינו בגלל הקורונה, כך הולכים ונצברים אתגרים חדשים... ניסיתי השבוע להבין את הפגיעה בנוער ובילדים. גם מערכת החינוך הפורמאלי וגם מערכת החינוך הבלתי פורמאלי מתפקדות באופן חלקי ביותר...ניסיתי השבוע להבין את הפגיעה בנוער ובילדים. גם מערכת החינוך הפורמאלי וגם מערכת החינוך הבלתי פורמאלי מתפקדות באופן חלקי ביותר.
נושא נוסף שמטריד את מקבלי ההחלטות )משרדי ממשלה, מל"ל, פרוייקטור קורונה, פקע"ר, ועוד ...(, הוא מערך החקירה האפדימיולוגית...
אנחנו מכשירים עובדי מועצה לבצע חקירות אפדמיולוגיות ע"פ כל ההנחיות...
בראש ובראשונה אני מבקש לנחם את משפחתו של עבד חסן נעים אבו שאדי. אבו שאדי הוא תושב משגב היחידי שנפטר ממחלת הקורונה. الله يرحمه.
מספר נושאים במשגב ״תקועים״ בגלל דחיית הדיונים בתקציב המדינה השנה... התקציב של מועצה אזורית משגב מגיע ברובו ממשרדי ממשלה ולא ממיסי ארנונה.
ככלל, כל ההכנסות ממיסי ארנונה ממגורים אינם מספיקים אפילו לשירותים שניתנים ביישובים עצמם ודרך הוועדים המקומיים... היום נפתחו כל גני הילדים במועצה וחלק מהפעוטונים. אני מקווה שההקלות בסגר יאפשרו למועצה להפעיל שמרטפיות ליותר ילדים. בכל מקרה אין אישור להפעיל מערכת הסעות לשמרטפיות....
האם הטיפול בנגיף מצליח או נכשל? תלוי בציפיות ובניתוח הנתונים...ברור לכל שההדבקה מתרחשת במקומות שאנשים חיים בצפיפות. העיסוק בהרגלי החתונות, התפילות וההפגנות של קבוצות כאלו ואחרות גורם לבלבול ולמתח. אנחנו במיטבינו כשאנו עוסקים בסיוע הדדי. אנחנו בשפל כשאנו עוסקים בשיפוט ובקורת על אחרים. כמו שידענו תמיד. השיא - ״אהבת חינם״. השפל ״שנאת חינם״...
מועצה אזורית משגב ניצבת בפני אתגר כספי רציני בגלל הקורונה...על אף שאין תקציב מדינה ל 2020 , אנחנו במשגב מכינים כעת את תקציב 2021 . כל קיצוץ הוא פגיעה בשירות, כי כל התקציב מממן שירותים לתושבים. כפי שדווחתי בעבר - אנחנו נמשיך לקדם את כל הנושאים שהוחלט עליהם, אבל קיצוצים יהיו ויהיו!...
היה לנו סגר. היה לנו ״תו סגול״. היו לנו ״הגבלות״. היו לנו ״הקלות״, היו לנו ״הגבלות נוספות״, היה לנו ״מתווה רמזור״, היה לנו ״סגר נושם״, ועכשיו חזרנו לסגר... המועצה עושה כמיטב יכולתה להתמודד עם השינויים ולהציע לתושבים את השירות המיטבי.מערכת החינוך הפורמאלי והבלתי פורמאלי עושים מאמצים גדולים לפענח את ההנחיות שמתקבלות, וליישם אותם במהירות וביעילות. זה לא פשוט...שאנו חיים במסגרות משפחתיות וקהילתיות שבנויות על ערבות הדדית ועזרה הדדית. קשה להעריך את השפעת הסגר על כל אחד ואחת. שימו לב, יש תמיד מי שקשה לו יותר. תתבוננו סביבכם. ביישובים שלנו כולם מכירים אחד את השני. תאתרו מי זקוק לסיוע. לפעמים לסיוע קטן יש חשיבות גדולה.....
גאווה למשגב! גאווה לאומית! בפעם הראשונה מתחרה ישראלי סיים את ה "טור דה פראנס", 3,500 ק"מ, והוא בן משגב! כל הכבוד לגיא ניב, מדהים! יישר כוח!...
אנחנו מקימים יישובים חדשים. תולדות ההתיישבות בגליל כוללים פרקים רבים. נוודים כמו אבותינו שהגיעו מצפון, מדרום וממזרח. יורדי ים שהגיעו מהים. אימפריות וממלכות שהגיעו מכל הכוונים... החלום היה להקים יישובים עם קהילה ולכידות חברתית עם מאפיינים שונים של שותפות כלכלית, רוחנית ואידאולוגית. סוג של חלום.... לעתים אנחנו עדיין מתנהגים כ״חולמים״ לטוב ולרע....
השבוע התכנסה מועצת מקרקעי ישראל. הוחלט להעלות את המחיר שישלמו משתכנים חדשים במשגב ע"פ המדרג הסוציואקונומי היישובי...ביישובים: אבטליון, חלוץ, חרשים, טל-אל, כמון, לבון, מורן, מכמנים, מעלה צביה ושורשים (מדרג 8), מדובר בתוספת עלות של כ - 35,000 ₪ למגרש. ביישובים: גילון, יובלים, יעד, מנוף, מצפה אבי"ב, עצמון, קורנית, רקפת ושכניה (מדרג 9), מדובר בתוספת של כ - 90,000 ₪. בשאר היישובים אין שינוי. ביישובים: מורן ותובל ההנחה המוגדלת (תשלום 31% במקום 51% מדמי ההיוון עד ה״תקרה״) נשארה בעינה... אנחנו נמשיך ונבסס את יישובינו כיישובים כפריים רב דוריים ברי קיימא. אנחנו נמשיך לפתח את היישובים שלנו, את האזור ואת הארץ.
אני אמשיך להילחם ב״רוע הגזירה״. זה המצב.
איך שלא מסתכלים על זה, אנחנו בתוך ״גל״ קורונה. סלאמה נקבע כיישוב ״כתום״. שכנינו בית ג׳אן, כסרא-סמיע, אבו סנאן, אעבלין, כפר כנא- ״אדומים״...אני אדם אופטימי, אבל אני מעריך שאנחנו עומדים בפני תקופה קשה... שנת הלימודים נפתחה עם קשיים לא מעטים. מערכת החינוך ומנהלי בתי הספר שמו דגש על קשר פיזי מירבי ונעשו ״שמיניות באוויר״ כדי לעמוד במשימה עם
המגבלות... גם השיבוצים, גם מערכת ההסעות, וגם מערכת החינוך המשלים והחוגים ״נמתחו״, ובחלק מהמקרים נאלצנו לספק פתרון מאולץ, חלקי, או אפילו - לא ישים...מערכת החינוך, המרכז הקהילתי והמועצה כולה, מתאמצים ומאלתרים כדי לעמוד במשימות ובשינויי המשימות... אני מתחייב לכל הורה שייעשה מאמץ מירבי להתאים את כל מה שניתן לצרכים של ילדיו. אני מבקש מההורים אורך רוח, גמישות וסבלנות...
האופן שבו מתקבלות החלטות גורליות להתפתחות משגב הוא לפעמים מפתיע...פעם היינו חלק מנארטיב ״התיישבות״. הרגשנו שיש לנו שליחות לחדש התיישבות יהודית....בהמשך נקבעה מדיניות תכנון של ״מניעת פרבור״ ו״שימור שטחים פתוחים״...השבוע התפרסם סיכום דיון במועצה הארצית לתכנון ובנייה על צפיפות הבנוי הרצוי במרחב הכפרי. אמנם החלטה טרם התקבלה, אבל מסתמן ״סרגל״ של בין 12 יח׳ד לדונם במרכז הארץ ל 6- יח׳ד לדונם בגליל ובנגב....השאלה היא - האם אנו צפויים ל״גירוש״ כלכלי של הדור הצעיר כמו במושבים במרכז הארץ?...
החורש הטבעי מתפתח בכל משגב. הטבע ״משתנה״. כנראה שגם האקלים. כפי שאנו נדרשים להיערכות חדשה מול חיות הבר, כך אנו נדרשים להיערכות חדשה מול איום השריפות...
נכנסתי אתמול לבידוד למספר ימים כתוצאה ממגע עם חולה מאומת. אעבוד השבוע מהבית. איחולי בריאות לכולם.
לקריאה נוספת בערבית
אתמול, בשבת לפנות ערב, פרצה שריפה גדולה מצפון לכפר מנדא והתחילה להתפשט במהירות במעלה הר עצמון. כב"ה נצרת, כב"ה כרמיאל , כבאי קק"ל ורט"ג, הגיעו למקום וביקשו סיוע של מטוסי כיבוי...המטוסים לא הגיעו בגלל החשכה, חלק מהכבאיות של כב"ה נערכו להגנה על היישוב. המתנדבים מהיישוב עצרו את התקדמות האש בקו ההגנה. בשבוע שעבר היו שריפות ליד יעד וליד שורשים...
בהמרחק ממשגב לנמל ביירות, הוא כמו המרחק ממשגב לנמל יפו. המרחק ממשגב לשוק בדמשק, הוא כמו המרחק ממשגב לשוק מחנה יהודה בירושלים. תבדקו. האסון שקרה בביירות הוא נוראי. שמעתי את מנהל בית החולים ״גליל מערבי״ מבקש )בערבית( לסייע לשכנינו. הלוואי ויכולנו.....תנחומיי לאבלים בלבנון ואיחולי החלמה לפצועים. سلامتكم.... בכל זאת, אנו מצויים במשבר, ולא ברור מה יהיה ביום פתיחת שנת הלימודים....
ביום שישי היתה שריפה שהתקרבה ליישוב תובל. מיד אחרי שלוחמי האש השתלטו על השריפה ליד תובל היתה שריפה שהתקרבה ליעד. בשבת היתה עוד שריפה בין סח'נין ליובלים. מערך כיבוי והצלה עובד בצורה אינטנסיבית ויעילה במיוחד. זה שינוי אמיתי לעומת המצב לפני 10 ו 20- שנה.... זה הזמן להודות לכיבוי והצלה (כב"ה) תודה....
לקריאה נוספת בערבית عيد أضحى مبارك كل عام وأنتم بخير
אסון קרה במשגב. ילד קטן נפטר. מחמד, בן של אנשים יקרים תושבי כמאנה. להורים עלי ותחריר, ולכל המשפחה - אני משתתף בצערכם. الله يرحمه...
הימים ימי ״בין המצרים״ לקראת תשעה באב ואנו נוהגים לזכור את החורבן שנבע לפי המסורת משני סוגי מחדלים - הקפדה יתרה ושנאת חינם. הקורונה מאתגרת אותנו. שנזכה להתמודד עם עצמינו ועם ההרגלים שלנו ושל שכנינו ״בפנים משורת הדין״ וגם ב״אהבת חינם״. אני מגנה את השחתת הקברים המבישה שנעשתה בעראבה ומוסר את אהבתי ותמיכתי בתושבי עראבה הנפגעים ובחברי ראש העיר, אבו באסל.
אנחנו בתוך הגל השני. אנחנו לומדים את סכנות היהירות, ונוטים לסגת במצב של חוסר וודאות, לתוך העמדות שלנו הרגילות.... עובדי מועצה אזורית משגב עוסקים בחינוך ובקהילה, בתברואה ותשתיות, בתכנון, רישוי ופיקוח. כולם ימשיכו לשרת את הציבור לפי ההנחיות שיתקבלו, ועל אף כל המגבלות והקשיים....
חמישה הליכים ״פתוחים״ בקשר לתחום שיפוט ו/או חלוקת הכנסות, היו למשגב במשרד הפנים בתחילת הקדנציה...
למעשה, 26 רשויות שכנות, שהן כל הרשויות הגובלות במשגב שאינן מועצות אזוריות, רוצות ממשגב שטח או הכנסות, או את שניהם...
חמשת ההליכים שהיו ״פתוחים״ הולכים ו״נסגרים״....
מי שקורא כל שבוע את ״מיומנו״, בוודאי זוכר שהבטחתי להתייחס השבוע לשאלה מטרידה: מה עושים עם הארנונה שגובים מאיתנו? ... האם הארנונה במשגב גבוהה ? .... הארנונה שאנו משלמים למטר מגורים נמוכה יחסית לעיר. מיסי היישוב שאנו משלמים נמוכים יחסית לתשלומי וועד בית בבית משותף ״רגיל״ בעיר. השתתפות המדינה בתקציב השוטף של הרשות היא גבוהה. יוצא שהשירותים שאנו מקבלים מהמועצה תלויים בעיקר בתקציב המדינה ורק באופן חלקי בתשלום ארנונה למגורים....
כל מי שעסק בבניית בית, בהרחבה או בשיפוץ של בית מכיר את השלבים: החלום... התכנון,,, הוצאת היתר ... הביצוע.... הגימור והפיתוח הסופי...
בתכנון של הקמה או הרחבה של יישוב, יש את השלבים המקבילים. תהליך אסטראטגי ... ״חלום״...פרוגראמה פיזית... תכנית מתאר... ״הוצאת היתר״...8 שנים... גם 15-20 שנים...
מתחיל להיפתח פער בין החלום לבין התכנית...
לקריאה נוספת בערבית
לפני שנה היינו בעיצומו של תהליך...גיבוש תכנית אסטראטגית רב-שנתית... התכנית שגובשה היא ה״מצפן״ שלנו...ואז הגיעה הקורונה... בשנת 2020 יהיו למועצה הוצאות שלא תוקצבו. בשנת 2020 יהיו למועצה פחות הכנסות מהמתוכנן.
כולם עסוקים בהתאמת התכניות והתקציבים למצב החדש.... האסטראטגיה של המועצה נשארת בעינה. היעדים בתחומים השונים יותאמו...
נקודת התורפה של הפריפריה בכלל ושל המרחב הכפרי בפרט, היא נגישות ותחבורה...מאז ומתמיד פריסת רשת דרכים היא משימת השלטון המרכזי...אנחנו בפיגור משמעותי לעומת הצרכים המתפתחים...בכל זאת יש קצת התקדמות...
צומת הר שכניה וצמתי הכניסה לסלאמה... מחלפים לאורך כביש 85 בבקעת בית הכרם, כולל צומת מורן... צומת כרמיאל מערב...התקדמות לקראת סלילת כביש 805 מסלאמה לצומת משגב...
...כמו ברוב סוגיות ה״אדמה״ - מתברר שהאדמה לא ״שלנו״, אלא להיפך בדיוק - אנחנו שלה!... כל שבוע מזדמן לי לשבת עם אדם שהוא בעל קרקע, שמודאג שקיימת קונספירציה לנשל אותו מזכויותיו. כמעט כל שבוע אני יושב עם אדם שמשוכנע שהקמת יישובי משגב פגעה בזכויותיו, או בקניינו. האמת - ההיפך הגמור הוא הנכון...
האסטראטגיה של משגב היא בניית קהילות רב דוריות, ערכיות ו״מכילות״. אסטראטגיה זו נקבעה בהליך משתף ציבור רחב, ותוך למידה והתעמקות בחלופות. אנחנו בעד פתיחות ודו-קיום.
קראו עוד בערבית
האסטראטגיה שלנו ברורה. אנו ששים, כמו כולם, לשוב לאתגרים שלנו ולתכניות שלנו במהרה.
עושה רושם בדיעבד, שאנחנו, בדומה לרוב שאר מדינות העולם, נכנסנו לסגר קצת לאט מדי. רק ימים יגידו אם היציאה היא ״בזמן״ או לא... המועצה נפגעה תקציבית פגיעה משמעותית, ויקח לה זמן להתאושש....
במהלך השבוע הקרוב, אנו נשוב בהדרגה למתכונת מלאה של פעילות בכל מוסדות החינוך ובכל הגילאים.
ביום ראשון הכנו את האוטובוסים, וביום שני שלחנו כלי רכב לכל 35 היישובים שלנו, כדי להסיע את תלמידי כיתות א'-ג' / י׳א-י׳ב ל 15- בתי ספר שונים.
ביום שלישי שלחנו עוד עשרות רכבים להתחיל להסיע תלמידים אלו ל 21- בתי ספר שונים במשגב ומחוץ למשגב.
אנחנו ב״הפוגה״ או שזה באמת מתחיל להיגמר? אני מתרשם שאף אחד לא יודע. אומרים שבאירוע שהיה לפי מאה שנה ה״גל״ השני, כעבור שנה, היה יותר קטלני. בכל אופן אנו נערכים לפעילות לפי תקן ״התו הסגול״.
אנחנו ב״הפוגה״ או שזה באמת מתחיל להיגמר? אני מתרשם שאף אחד לא יודע. אומרים שבאירוע שהיה לפי מאה שנה ה״גל״ השני, כעבור שנה, היה יותר קטלני. בכל אופן אנו נערכים לפעילות לפי תקן ״התו הסגול״.
עכשיו הזמן להתבונן מסביב ולראות מי נפגע יותר ממני... חפשו בקהילה שלכם, במשפחה שלכם, בשכונה שלכם, במרחב האיזורי, ובכל מעגל חברתי
את האפשרות לעשות מעשי חסד. חפשו את האפשרות לעזרה הדדית קטנה, בינונית או גדולה.
מועדים לשמחה, חגים וזמנים לששון, ופסחא מג׳יד ורמדאן כרים לאחינו ולשכנינו.
כל יום אנחנו מוצאים את עצמנו יותר ויותר עמוק במצב הלא מוכר ולא נוח, נסיון ליישם ״ריחוק חברתי״....
״שבת הגדול״ הוא השבת שלפני פסח ואנו קוראים בהפטרה את נבואת הנביא מלאכי שבו כתוב בין השאר ״והריקותי לכם ברכה עד בלי די״ .(מלאכי ג, י).
אני מאחל לכל תושבי משגב ברכה ״עד בלי די״, בריאות ושמחה פסח כשר, פסחא מג׳יד ועוד מעט גם רמדאן כרים...
ישבתי בשבת על המרפסת וחשבתי. אנחנו ברי מזל, אנחנו לא כלואים ב״גיהינום״. אפשר לומר שאנחנו כלואים ב״גן עדן״...
אנחנו נעבור את זה. אין ספק בכך. עכשיו הזמן להתעניין בשלום שכנינו ובני משפחתינו שאולי זקוקים לנו. עכשיו הזמן לדאוג לזולת. עכשיו הזמן לתקשר עם מי ששכחנו. אנו נדרשים להתגבר על החסמים והחרדות ו״להושיט יד״. תנסו לעשות את זה. אני אנסה לעשות את זה...
אחרי שבת שקטה מאוד, אנחנו כולנו חושבים ״איך יהיו החיים שלנו?״ ״לכמה זמן?״,...
המשאב האמיתי של מועצה אזורית משגב זה אתם. התושבים, המשפחות, השכונות, ובעיקר - היישובים. אנחנו מכירים אחד את השני. זו הנקודה הכי חשובה בשגרה וגם בחירום. תתעניינו במצב שכניכם. תנסו לסייע
או לבקש סיוע....
במהלך השבוע האחרון הגיע וירוס הקורנה למשגב. אני מאחל החלמה לשני החולים המאובחנים ובריאות לעשרות ה״מבודדים״. אני מסב תשומת לבכם לכך שחלק מהתושבים שלנו, שכנינו, חווים ויחוו מצוקות מעצם שיבוש השגרה. תתעניינו בשלומם...
שיתוף פעולה מבוסס על פשרות. בעיקר כשישנם אינטרסים מנוגדים. גם כשיש תפיסות עולם שונות. אפילו כשיש דעות שונות. היה רגע בישיבת מליאת המועצה השבוע שיצא לי משהו ״ישר מהלב״. - אמרתי: ״אני מנהל את ישיבות המליאה בניסיון להגיע לקונצנזוס״....
כביש 805 המתוכנן איננו כביש ״עוקף סח'נין״, אלא כביש ״מחבר סח'נין״. סח'נין היא ״עיר מחוז״ כמו כרמיאל. משרדי הממשלה לא ממש מתפקדים בשנה וחצי האחרונות, אבל בכל זאת המצב הקשה של הכבישים האזוריים מטופל...
בכנס של מרכז השלטון המקומי שמעתי השבוע מרון חולדאי שהבסיס החוקי לשלטון המקומי בישראל הוא מסמך שנכתב ע"י הבריטים במלזיה במאה ה 19... אז נתחיל להבין את ה"מגרש" שבו אנו "משחקים"....
אחד המרכיבים המשמעותיים ביותר באיכות חיינו הוא שיתוף פעולה ושלום בין עדתי ויהודי - ערבי. אני בעד זהות יהודית וחרות וזהות לאומית יהודית. אני כיהודי וגם כתושב הגליל נגד גזענות ובעד דו קיום...
השתתפתי השבוע בתרגיל חירום. המתרגלים היו מפקד האזור, ובהמשך מפקד מחוז פיקוד העורף ונציג רשות חירום לאומית והמתורגלים - אני וכל מנהלי ה״מכלולים״ עובדי המועצה ותאגידי המועצה, וחלק ממערך המתנדבים...
אנו חייבים להיות ערוכים למצבי חירום. זימנתי השבוע ישיבה של נציגי מ׳ הבטחון וצה׳ל עם מרכז המועצות האזוריות, מ׳ הרווחה ורשות החירום הלאומית (רח׳ל)...
במשגב, בחדר סמוך לחדר שלי, נמצא משרדו של מנהל פיתוח עסקי - שמוליק. התחומים שבאחריותו הם מהתחומים החשובים ביותר לעתידנו ולעתיד ילדינו...
חלק מהתפקידים החשובים ביותר של המועצה, מבוצעים באגף רווחה ושירותים חברתיים. מנהלת האגף - שרון, מנהלת את התקציב השני בגודלו לאחר תקציב אגף החינוך...
כמעט כל תושבי משגב גרים במקומות גבוהים. בכל זאת היו לנו בתים ביובלים, בגילון בראס אלעין, סלאמה, כמאנה וחוסנייה, שנפגעו, נחסמו או נותקו מחשמל. עובדי אגף הנדסה ומחלקת אחזקה הגיבו במהירות וביעילות. אחמד -סגן ראש המועצה ותומר מנהל אגף הנדסה, עבדו ״סביב השעון״. נפתחו צירים, תוקנו מערכות ניקוז והופעלו משאבות...
במהלך פסטיבל "חנוכה חוגגים בבית" תש"פ, התקיימו אירועים מגוונים ביישובים היהודים והבדואים כאחד. הצגות ילדים, ערבי שירה, מופעי מוסיקה ומחול ושלוש הפקות מקור. ניתנה במה למספר אומנים מקומיים...
קרא עוד
חנוכה, חג המולד וראש חודש טבת... זכינו השבוע בגשמי ברכה. עסקתי שנים בגידול מקנה. אני מתרגש כשהאדמה הצמאה מושקה בגשם...
קרא עוד
זכינו בתחילת השבוע למעין ״תיקון״ של התייחסות המועצה ל- 350 התושבים שלנו שהם נכים משירות בצה״ל וכוחות הביטחון, ומפעולות איבה וטרור. ביום ההוקרה לפצועים, י׳ז כסלו, קיימנו התכנסות באולם אשכול הפיס אליו הזמנו אותם ואת בני משפחותיהם...
קרא עוד
יש היום מעל 80 בתים חדשים בהיתר בכמאנה. בנייה מעל 100 בתים חדשים נוספים ע׳י בני מקום, היא מבחינתי השלמת הגשמת חלום שאני מלווה במשך שנות דור...
קרא עוד
המדינה כנראה הולכת שוב לבחירות. מעבר לכל מה שנאמר בנושא, אני רוצה לומר לתושבי משגב שההתנהלות הממושכת בממשלות מעבר פוגעת בתפקוד המועצה...
קרא עוד
מנהל אגף הנדסה - תומר, נזעק בשישי ובשבת להגן על בניין גן הילדים החדש שהמועצה בנתה בערב אנעים. קבלן משנה שטוען שלא קיבל את כספו מהקבלן הראשי שביצע את העבודה, החליט ״להתנקם״ דרך השבתת המבנה. אלימות. השחתה. איומים...
קרא עוד
עמדתי בקשר השבוע עם מספר גורמים שמשפיעים על החיים במשגב.
חברת ״נתיבי ישראל״ בישרה שאושרה תכנית מפורטת לשדרוג כביש 781 בקטע בין מצפה אבי"ב לצומת סומך (כביש 6). העבודות יכללו סגירת 30 חיבורים שיוצרים מפגע בטיחות חמור....
קרא עוד
במשך עשרות השנים בהן אני עוסק בהתיישבות כפרית, נסובו המגמות והשתנו הנורמות ״לרעתנו״...לקראת ישיבת מועצת מקרקעי ישראל ב-13/11 ערכתי פניות לכל גורם רלבנטי אפשרי, שרים נציגי ציבור, נציגי ארגונים, פקידים ומנהלים, ועמיתי ראשי מועצות אזוריות ...
קרא עוד
השבוע עסקתי בשני נושאים מורכבים שאנסה פה להסביר בקצרה. הראשון והמוכר יותר - השער שהותקן בחוסנייה...
קרא עוד
מליאת המועצה השלימה השבוע את שנת עבודתה הראשונה בישיבה מורכבת במיוחד. אושרה תכנית אסטרטגית לארבע שנים...
קרא עוד
מיד אחרי ״שמיני עצרת״ נפגשתי עם כל שדרת הניהול של קק׳ל וחברת הבת ״הימנותא״ אצל יו׳ר קק׳ל - דני עטר...
קרא עוד
היו לי השבוע שלש פגישות שעשויות להשפיע על המועצה ועל השירות לתושבים בטווח הארוך...
קרא עוד
מיד אחרי ראש השנה ביקרתי את עבד אלבסט קייס, ראש מועצת נחף, שעל מכוניתו ירה אדם תושב היישוב לאור יום. הרגשתי שחווית אובדן השליטה והחששות שקיימות בחברה הערבית הן מוצדקות ושאני מחוייב לפעול...
קרא עוד
בשורות טובות השבוע. נפגשתי, יחד עם ראשי רשויות כרמיאל, דיר אלאסד,
מג'ד אלכרום, בענה, נחף, סאג׳ור וראמה עם מנכ'ל משרד הפנים וממונה מחוז צפון של המשרד...
קרא עוד
בשבת ובמהלך השבוע היו מקרים של ירי ושריפת רכב בכמאנה. היה רצח בבסמת טבעון...
קרא עוד
המועצה ואני היינו בחופשה מרוכזת, אבל בקשר ובמעקב. להלן סיכום ביניים של תשעה חודשים ראשונים...
קרא עוד
לקראת פתיחת שנת הלימודים, ידיהם של מנהלת אגף חינוך - נועה צוק, ומנהל אגף הנדסה- תומר לוין מלאות...
קרא עוד
קק"ל היא שותפה משמעותית ביותר שלנו וגם מנהלת בפועל יותר מחצי משטחי המועצה. השבוע סוכם שאנו...
קרא עוד
כל יישוב הוא יישוב מיוחד. כמו כל ילד וכל אדם. היישוב כישור הוא מקום מושבה של קהילת ״כישורית״...
קרא עוד
ידידי ח"כ אלעזר שטרן היה בן מחזור שלי בצנחנים. עשינו יחד טירונות ומסלול. הוא גר קרוב למשגב ביישוב...
קרא עוד
אלוף פיקוד העורף - תמיר ידעי, ביקר השבוע במשגב. בפגישה השתתפו קצינים מפקע׳ר, ומנהלים אזוריים של רשות חרום לאומית )רח׳ל( ומשרד הפנים...
קרא עוד
במועצה אזורית משגב יהיה שיפור בשירותי תברואה ואיכות סביבה. פינוי לעתים יותר תכופות...
קרא עוד
אפשר ללמוד הרבה מהמחלוקת הציבורית בעניין שבוע הלימודים המקוצר. הרעיון המקורי - תוספת שעות...
קרא עוד
לפי עצי התות ביודפת, הגיע הקיץ. יש זן מסוים של תות ״שאמי״ שמכתים את הנכדים שלי ואותי במיוחד...
קרא עוד
״פארק המעיינות״ בבקעת בית שאן הוא פארק בגודל של ״יער שגב״ במשגב. הפארק מתוחזק ברמה גבוהה...
קרא עוד
לפי עצי התות ביודפת, הגיע הקיץ. יש זן מסוים של תות ״שאמי״ שמכתים את הנכדים שלי ואותי במיוחד...
קרא עוד
קשה להשיג תצלומי אוויר היסטוריים של יישובי משגב ושטח משגב. כשבוחנים אותם אפשר לראות את השינוי...
קרא עוד